ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Încă 13 parohii ar fi anunțat că ies de sub oblăduirea rusească și trec la Mitropolia Basarabiei. Alți 50 de preoți îi vor urma săptămânile viitoare, conform unor informații care circulă în spațiul public. Deocamdată însă, cele două mitropolii nu au confirmat oficial acest lucru.

De la începutul invaziei rusești în Ucraina, peste 50 de preoți parohi din Republica Moldova au trecut de la Mitropolia Moldovei la cea a Basarabiei. La începutul acestei săptămâni, și prorectorul Academiei Teologice din Chișinău, Vetcislav Cazacu, o figură centrală în ierarhia bisericească a mitropolitului Vladimir, a luat o decizie similară, cu tot cu parohia sa din Strășeni.  

Fenomenul migrației de la biserica rusă spre cea română a luat amploare și mai mult după ce în spațiul public a apărut scrisoarea scrisă de mitropolitul Vladimir patriarhului Kiril, care atestă o stare critică în interiorul Mitropoliei Moldovei, ca urmare a invaziei ruse în Ucraina. Mai multe, capul bisericii ruse în Moldova observă o creștere semnificativă a influenței Mitropoliei Basarabiei în acest spațiu canonic și își exprimă certitudinea că unirea cu România este inevitabilă.
 
Parteneriat ZIUA.MD