ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Victor Boian, un român din Basarabia, mai precis din satul Cărăhăşani, a trăit să-şi vadă visul împlinit. În 2008, la vârsta de 78 de ani, el a reuşit să inaugureze un monument pentru eroii căzuţi pe frontul de Est în al doilea război mondial. 

"Avea 11 ani când soldații români și nemți se retrăgeau în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Este extraordinar cât de viu păstra amintirile despre acea perioadă: orice detaliu despre cum acești ostași îi ajutau pe săteni, au construit biserici și îngrijeau de cimitirul curat, plin cu flori unde erau îngropați cei care au căzut pe câmpul de luptă. Spunea că acești tineri trebuie considerați eroi pentru curajul lor, iar istoria nu are cum să-i uite. De atunci și-a zis că va lupta pentru acest drept al lor”, spune fiul său, Mihai.

Victor Boian a apucat să vadă cum soldaţii ateo-comunişti au distrus cimitirul eroilor români din sat şi şi-a jurat că nu se va lăsa până când nu va ridica un monument în memoria lor.

"Nu am putut face înainte, că aşa au fost vremurile.Dar când a venit o leacă de libertate, am pus totul deoparte. Alţii şi-au luat maşini, case, eu mi-am pus fiecare ban, iaca, aicea", spunea bătrânul, în 2008, la inaugurarea monumentului. 

Monumentul comemorează jertfa tuturor ostaşilor căzuţi, nu doar cei români, pentru că Victor Boian a dorit ca sufletul fiecărui ostaş să fie liniştit.

 

Potrivit tânărului, tatăl său le spunea des că sovieticii veniți în 1940 își băteau joc de săteni și lumea fugea de ei ca de molimă. „Mi se umpleau, nu știu de ce, ochii de lacrimi când spunea cu o voce emoționată că, după ce cei de peste Prut ne-au eliberat, toţi tinerii din sat cântau: „Românie, Românie/ Nu lăsă ruşii să vie/ Că ruşii dacă or veni/ Lege sfântă nu va fi”. A urmat, totuși, ocupația sovietică, iar tata spunea că toate relele de acolo ni se trag”, spunea cu ochii plecați Mihai, citat de Ziarul Naţional. 

Victor Boian a trecut la cele veşnice în 2011.