ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


10.000 de basarabeni, reprezentând diferite categorii sociale, vor vizita România până la sfârșitul lunii septembrie, în cadrul unei acțiuni care promovează ideea unirii Republicii Moldova cu România.

Basarabenii vin în România pentru a vedea care vor fi beneficiile viitoarei Uniri cu România, în cadrul acțiunii „Unirea – promovată de la firul ierbii”. Programul a început luni, în două comune - Filipeștii de Târg (Prahova) și Cumpăna (Constanţa), anunță Platforma Unionistă Acțiunea 2012.

La Filipeștii de Târg a fost dezvelit bustul boierului Pană Filipescu, eveniment la care au participat și 30 de profesori din Basarabia. Aceştia iau parte la cursuri privind identitatea națională comună a celor două state și vizitează obiectivele de importanță culturală din zonă.

În comuna constănțeană Cumpăna, 100 dintre basarabenii veniți pe jos din Chișinău către România au fost primiți de primarul comunei, Mariana Gâju, în ceea ce se autointitulează "sat european”. Tinerii au mărșăluit simbolic, văzând unele proiecte finalizate deja, cum ar fi școala de balet sau sala de scrimă din localitate.

„Viitoarea unificare trebuie să provină de la firul ierbii, de la dorința ambelor populații și credem că această dorință va fi stimulată prin cunoaștere. Cu bune și cu rele, frații de peste Prut trebuie să ne cunoască și nu le putem prezenta numai Bucureștiul sau alte centre urbane. În ciuda defetismului nostru, România are multe modele de succes în societatea de atăzi”, a declarat George Simion, preşedintele Platformei Unioniste Acțiunea 2012.
 
Până la finalul lunii septembrie, 10 000 de cetățeni din Basarabia vor vizita, în grupuri organizate, toate judeţele României.

Conform unui sondaj realizat în februarie 2014 de Centrul Român de Studii și Strategii, 52% dintre cetățenii din Republica Moldova sunt favorabili unei viitoare Uniri.