ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Amendamentele formulate de Liga Studenților (LS IAȘI) în favoarea tinerilor basarabeni și etnici români din afara granițelor au fost incluse în varianta de lucru a metodologiei de școlarizare a românilor de pretutindeni de către reprezentanții Ministerului Educației Naționale.

În cel mult două săptămâni, metodologia urmează să fie adoptată și publicată în Monitorul Oficial. Ca urmare a demersurilor Ligii Studenților, procesul de admitere a fost simplificat, tinerii etnici români vor avea acces la toate tipurile de burse, iar finanțarea nu se va mai pierde în situația obținerii cetățeniei române cu domiciliul în România.

1. ADMITEREA se va face prin concurs de dosare, fără examen. Înscrierea va fi on-line sau prin poștă, fiecare absolvent de liceu putând să se înscrie la un număr nelimitat de universități și specializări. Documentele vor fi solicitate doar în copie simplă, nefiind necesare copiile legalizate. Ca până acum, singurul drum pe care va trebui să îl facă tânărul etnic român admis la studii este cel în vederea confirmării locului.

2. BURSE - Studenții etnici români de pretutindeni vor avea acces la toate tipurile de burse (de performanță, de merit și de studiu) oferite de universități. De principiu, nu va fi posibilă cumularea a două tipuri de burse, una oferită prin intermediul MAE-MRP (bursa de 65 euro) și alta de la Ministerul Educației Naționale, având în vedere că finanțarea ar veni din două surse diferite. În momentul de față, la solicitarea noastră, Curtea de Conturi analizează posibilitatea cumulării celor două burse, spre a oferi un aviz consultativ Ministerului Educației.
 
3. CETĂȚENIE - Finanțarea studiilor nu se mai pierde în situația obținerii cetățeniei române cu domiciliul în țară. După obținerea cetățeniei, la începutul următorului an universitar, în fucție de mediile obținute, studenții aflați în această situație vor trece la buget, fără a mai susține examenul de admitere.

În momentul de față, în varianta de lucru a metodologiei și prin modificarea HG 844/2008, se urmărește eliminarea tuturor diferențelor de drepturi dintre studenții cetățeni români și cei etnici români de pretutindeni prin:

- aplicarea prevederilor anterior menționate pentru toți studenții etnici români, indiferent de anul înmatriculării la studii (eliminarea situației în care o metodologie s-ar aplica doar pentru cei care au intrat pe ea);
- asigurarea cazării în căminele universităților pentru tinerii etnici români, cel puțin în limita descrescătoare a mediilor, alături de toți studenții;
- participarea la Concursul Național de Rezidențiat, organizat de Ministerul Sănătății, alături de absolvenții Universităților de Medicină și Farmacie din România;
- oferirea de burse pentru rezidenți și burse pentru studenții doctoranzi la cuantumuri egale cu cele de care se bucură tinerii din România.

Încă din faza de proiect, noua metodologie prevedea faptul că studenții etnici români pot avea atâtea restanțe cât le permite universitatea, fiind eliminată vechea prevedere conform căreia la neîndeplinirea cuantumului de 60 credite anuale se retrăgea finanțarea.

„Abia în urma includerii amendamentelor noastre putem spune că vocea studenților a fost auzită și că actuala guvernare, prin Ministerul Educației Naționale, și-a asumat faptul că noi, basarabenii, suntem cu adevărat fii ai Țării. Este un pas foarte important spre consolidarea relației cu diaspora românească și spre Unire.” a declarat Valeria Pîrlea, responsabil pentru studenți basarabeni în cadrul Ligii Studenților.

„Ne bucurăm că, în final, în urma negocierilor, reprezentanții Ministerului Educației Naționale au dat curs solicitărilor noastre și și-au asumat o politică reală de deschidere față de tinerii basarabeni și etnici români de pretutindeni, prin care accesul acestora la studii să fie neîngrădit, fiindu-le recunoscute aceleași drepturi ca tuturor studenților români. Astfel, vor fi eliminate discriminările care existau până acum, față de ei, în mediul academic. Vom urmări cu atenție toate politicile publice care îi vizează direct, astfel încât să ne asigurăm că decidenții politici își respectă angajamentele morale și constituționale față de Statul și Națiunea Română.” a declarat Silvian-Emanuel Man, președinte Liga Studenților.