ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Visul românilor de pe ambele maluri ale Prutului de a se reuni se îndepărtează, mai ales după ultimele acțiuni ale noii puteri de la Chișinău.

Congresul Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), din care a făcut parte noul președinte al țării, Igor Dodon, a adoptat o rezoluție prin care își propune "interzicerea ideologiei unionismului" și a prezenței "NATO sub orice formă pe teritoriul Republicii Moldova", denunțarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, precum și susținerea demersului președintelui Moldovei de creare a unui stat democratic federativ pe ambele maluri ale Nistrului, relatează Deschide.md.

"Principiile noastre rămîn neschimbate, și anume: echitate socială, economie dezvoltată, independența și neutralitatea statului, originalitatea și identitatea moldovenească, Ortodoxia și valorile tradiționale, reintegrarea Moldovei, relansarea relațiilor strategice cu Federația Rusă și integrarea în Uniunea Economică Euroasiatică (UEEA), tranziția la relații reciproc avantajoase cu Uniunea Europeană și țările membre ale UE”, prin denunțarea Acordului de Asociere, se arată în document.

PSRM consideră că doar în componența UEEA este posibilă revenirea integrală a produselor moldovenești pe piața euroasiatică, pot fi încheiate acorduri privind prețurile la gaze pe termen lung pentru Republica Moldova și pot fi obținute garanții pentru migranții muncitori moldoveni pe teritoriul Rusiei și altor țări UEEA.

Tot pe plan extern, PSRM îl susține pe Igor Dodon în intențiile acestuia de a obține semnarea, cu participarea Rusiei, SUA, UE și Chinei, a unui Pact multilateral privind garantarea statutului de neutralitate al Moldovei, se arată în document. PSRM se pronunță categoric împotriva prezenței NATO sub orice formă  pe teritoriul Republicii Moldova.