ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ziua Limbii Române va fi sărbătorită, pe data de 31 august, la Ismail (Ucraina) de românii din regiunea Odesa, printr-un concert susținut de Veta Biriș și taraful său.
 
Evenimentul va avea loc pe scena Palatului de Cultură „Taras Șevcenko" din localitate, la ora 19.00 și este organizat de Institutul Cultural Român, prin Direcția Români din Afara Granițelor. Intrarea este liberă.

Repertoriul Vetei Biriș cuprinde o paletă largă de folclor, de la dramatismul și sobrietatea cântecelor populare de jale, cătănie sau înstrăinare până la vioiciunea și dinamismul de pe Valea Târnavelor, multe dintre cântece fiind culese chiar de interpretă din satul unde locuiește și din satele din jur, potrivit comunicatului Institutului „Eudoxiu Hurmuzachi".

„Iubesc România, nu doar pentru că aici m-am născut și mi-am împlinit viața și cariera, dar și pentru că e singura țara în care se cântă doina și dorul. Așa cum îi, bine, rău în țara asta, niciodată nu m-am gândit să plec din ea. Sunt o patrioată ardeleancă de „modă veche", care-și iubește până la sacrificiu neamul și obârșia" spune Veta Biriș.
 
Cu același prilej, Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi" pentru Românii de Pretutindeni din cadrul Ministerului Afacerilor Externe va oferi, cu titlu gratuit, 200 de exemplare din volumul Albinuța de Grigore Vieru și manuale elevilor din 16 școli din regiunea Odesa, în special celor din clasele primare cu predare în limba română.
 
Partener în organizarea manifestării este Asociația Național-Culturală a Românilor din Regiunea Odesa „Basarabia".