ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Războiul început pe 22.02.2022 în Ucraina l-a scutit pe Volodimir Zelenski, președintele comediant de la Kiev, să rectifice omiterea intenționată a românilor din adresarea lui de Ziua Unității Naționale - disponibilă și acum pe site-ul Președinției Ucrainei -, deși românii sunt a doua mare minoritate din Ucraina, după ruși.

Am scris despre aceasta aici, pe 17 februarie 2022:

IATĂ DE CE DORIM UCRAINEI O SPARGERE UȘOARĂ

De asemenea, ne-am adresat și Ministerului Afacerilor Externe, care, surprinzător, ne-a informat că a reclamat acest lucru la nivel de omolog pe 19 februarie. Evident, nimic nu s-a schimbat la Kiev, iar acum a început războiul previzionat de ActiveNews încă de pe 29 decembrie 2021, prin editorialul lui Adrian Pătrușcă:

Vestea bună: COVID-ul s-a fâsâit. Vestea proastă: vine războiul!

Așa cum, la fel, nici după doi ani de la mizeria de tip sovietic enunțată la o altă adresare de Ziua Unității, și anume enormitatea sinistră că „România a ocupat Bucovina de Nord” (corect: nordul Bucovinei), nu s-a schimbat nimic.

Filmarea prostovanului tronează în continuare pe contul oficial de YouTube al Președinției Ucrainei (extras mai sus), după cum a remarcat ziaristul Ion Spânu și a semnalat jurnalistul basarabean Ștefan Secăreanu.

În acești doi ani, limba română a fost interzisă complet în școlile din Ucraina, în timp ce Bucureștiul politic a tăcut mâlc.

Poate măcar acum, când în curând rămâne fără slujbă, clownul de la Kiev să realizeze că cei care au ocupat nordul Bucovinei și Basarabia au fost chiar cei care invadează acum Ucraina. Sperăm cu cât mai puține victime omenești.

Ambasada de la București a Federației Ruse, complet de acord cu Zelenski, cel puțin în această privință, susține și azi cu înfocare că, de fapt, prin ocuparea provinciilor istorice românești, a eliberat „poporul moldovean” de sub jugul invadatorilor români. O să se întoarcă roata și pentru ei, într-o zi.

Puțină istorie reală nu strică.

Ne facem datoria de onoare și publicăm răspunsul primit de la MAE pe această temă:

„23 februarie 2022

Ca urmare a solicitării dumneavoastră de presă, Ministerul Afacerilor Externe vă transmite următoarele:

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a ridicat tema nemenționării minorității române din Ucraina în mesajul Președintelui Volodimir Zelenski în cadrul întrevederii bilaterale pe care a avut-o cu ministrul ucrainean de externe Dmytro Kuleba, în marja Conferinței de Securitate de la München, la 19 februarie 2022.

Cu această ocazie, așa cum a fost de altfel menționat în comunicatul de presă emis de MAE ulterior întrevederii, șeful diplomației române a transmis un mesaj clar privind necesitatea reflectării consistente și pozitive a contribuției comunității române în cadrul societății ucrainene, inclusiv în discursul public al autorităților, în condițiile în care minoritatea română este a doua ca dimensiune din Ucraina. Ministrul Dmytro Kuleba a exprimat apreciere pentru poziția constantă de sprijin a României în actualul context de securitate și deschidere pentru conlucrare pe mai departe în vederea soluționării problemelor de pe agenda bilaterală, inclusiv cele privind comunitatea română. Partea ucraineană a asigurat partea română că omisiunea nu a fost deliberată.

De asemenea, subiectul a fost ridicat de Ambasadorul României în Ucraina în cadrul unei discuții recente la conducerea Oficiului Președintelui Ucrainei, ocazie cu care partea română a evidențiat, din nou, ponderea comunității române în Ucraina și contribuția diversă a acesteia în rândul societății ucrainene. Și de această dată, partea ucraineană a menționat că nu este vorba de o omisiune intenționată sau cu semnificație politică, aceasta urmând să fie adusă în atenția persoanelor responsabile.”

Sursa Foto: Times of Israel