ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


După ce dovezile evidente apărute în presă au demonstrat că rectorul Universității „Ovidius” din Constanța Dan Marcel Iliescu a plagiat grosolan în teza sa de doctorat, fiind acuzat de fraudă academică, acesta urmează, în mod firesc, să dea explicații acum în fața procurorilor pentru frauda sa academică. Presa din Constanța atrage însă atenția că în loc să fie deja cercetat penal până acum, în ciuda tuturor evidențelor, plagiatorul a început să acuze în mod fals de „plagiat” alți membri ai lumii academice constanțene. Tupeul plagiatorilor nu mai are limite. Iliescu trebuie să stea însă la coadă după Gabriel Liiceanu și Emilia Șercan, care, la fel de dovediți ca plagiatori, strigă din gură de șarpe la alți mai mult sau mai puțin plagiatori. Se pare că există un concurs național al plagiatorilor: care strigă mai tare speră să nu fie anchetat primul.

Atât presa locală cât și cea centrală au dovedit cu prisosință că la conducerea Universității „Ovidius” stă un impostor plagiator. Iată numai câteva articole pe această temă, care arată că de peste două decenii, mai precis din 2002, rectorul Dan Marcel Iliescu și-a obținut titlul de doctor pe baza unei teze de doctorat plagiate, fapt mai mult decât demonstrat, cu documente:

Cotidianul: Afară din învățămînt! Rectorul Universității „Ovidius” – plagiator de doctora, Afară din învățămînt! Plagiat incredibil al rectorului Iliescu de la Universitatea Ovidius (partea a II-a, Afară din universitate! Cel mai teribil plagiat din învățămînt: rectorul Dan Iliescu de la „Ovidius” (III), A apărut seria a II-a. Dan Marcel Iliescu, cel mai mare plagiator din mediul universitar (2.1), CNATDCU-le, autosesizează-te! Rectorul Dan Iliescu, marele plagiator pe care colegii l-au făcut praf (ep. 5)

Gândul: Dan Marcel Iliescu, rectorul Universității ”Ovidius” din Constanța, acuzat că ar fi plagiat teza de doctorat

Replica ONLINE - Știri Constanța:  Bombă atomică! Dovada că Iliescu, rectorul de la Ovidius, este un plagiator de ultimă speță, Bombă! Iliescu, rectorul de la Universitatea Ovidius, a ajuns pe mâna DNA!

Constanța Academică: Dan Marcel Iliescu – Rectorul  Universității Ovidius din Constanța a plagiat masiv în teza de doctorat (Episodul 1), Frauda Intelectuală comisă de Dan Marcel Iliescu – Rectorul de la Universitatea Ovidius din Constanța (Episodul 2: Plagiatul prin Traducere)

Presa locală, respectiv Replica Online, a subliniat deja că un prim dosar are la bază sesizările către Agenția Națională de Integritate despre care ziariștii constînțeni au scris în trecut. Dan Iliescu se afla în incompatibilitate de mai mult timp, dat fiind faptul că a încălcat articolul 295 alin 4 din Legea 1/2011, Legea Educației Naționale, „interzice ocuparea concomitentă de către soți, afini și rude până la gradul al III-lea inclusiv a funcțiilor prin care unul sau una se află față de celălalt sau cealaltă într-o poziție de conducere, control, autoritate sau evaluare instituțională directă la orice nivel în aceeași universitate”.

În perioada 2012 – 2014 Dan Marcel Iliescu a fost prodecan, apoi Decan (2014 – 2016) al Facultății de Medicină din cadrul UOC, perioadă în care soția sa, Mădălina Iliescu, avea funcția de șef lucrări în cadrul aceleași facultăți. Starea de incompatibilitate reiese și din declarațiile sale de avere din 2013 și 2014, pentru ca din 2015 soția să „dispară” din aceea declarație.

Replica a demarat o anchetă jurnalistică, în urma căreia s-a constatat incompatibilitatea lui Dan Iliescu, încă din anul 2012, atunci când a fost numit pro-decanul Facultății de Medicină. Soția sa, Mădălina Iliescu, a fost angajată în funcția de asistent universitar în cadrul facultății pe care Dan Iliescu o conducea, în poziția de pro-decan. Un an mai târziu, Mădălina Iliescu a fost… promovată în funcția de șef lucrări, adică se afla în subordinea soțului ei devenit, în 2014, decan al aceleași facultăți. Ulterior, rectorul ales și soția au decis să divorțeze de fațadă, ca să scape de acuzații, iar din declarațiile de avere din 2016 și până în prezent, Mădălina Iliescu nu mai apare în peisaj, afirmă ziariștii constănțeni. De fapt, chiar și pe rețelele de socializare, cei doi pozeză în continuare ca un cuplu de îndrăgostiți, și nu de ”divorțați”, după cum se poate vedea și în fotografiile lor de vacanță, dintre care publicăm doar una mai jos.

Dan Iliescu împreună cu soția "divorțată", Mădălina Iliescu

Procurorii s-au autosesizat în legătură cu posibilele consecințe penale ale plagiatului grosolan a tezei de doctorat

Potrivit surselor locale și datelor existente, acest dosar nu este singurul pe care Dan Iliescu l-ar avea la DNA, pentru că procurorii cercetează și posibilele consecințe penale ale plagiatului grosolan pe care actualul rector de la Ovidius l-a realizat în teza sa de doctorat.

Nu mai reluăm demonstrația plagiatului, ea fiind prezentată pe larg în articolele pe care le-am semnalat. Așa cum am subliniat și anterior acest plagiat nu este doar un simplu furt academic, ci el constituie punctul de pornire al altor posibile infracțiuni. Din analizele care au apărut în spațiul public reiese clar că multe dintre informațiile și imaginile plagiate în teza sa de doctorat au fost atribuite altor cercetători decât autorii originali, ceea ce demonstrează că totul a fost premeditat de Iliescu, după cum scrie presa locală.

La momentul obținerii prin fraudă a titlului de doctor pe baza unei teze plagiate aproape pagină cu pagină, Iliescu era asistent universitar. Toate titlurile și funcțiile sale ulterioare: Șef de lucrări, Conferențiar universitar, Pro-Decan, Decan, membru în Consiliul Facultății, membru în Senatul universitar, Președintele Senatului și Rector, au la bază titlul de doctor obținut prin acest plagiat, fie direct ca o condiție esențială sau ca rezultat al prestanței și reputației aduse de acest titlu.

Ca să nu mai spunem de prejudiciul imens creat Universității, ca urmare a sumelor de bani incasate, fără drept, care sunt rezultatul direct al existenței unui titlu de doctor dobândit prin fraudă. Ne întrebăm câte din funcțiile și titlurile lui Dan Iliescu ar mai fi fost obținute dacă nu exista certificarea sa ca doctor în științe pe baza unei teze furate prin plagiat, scriu ziariștii de la Replica

Dacă procurorii DNA vor analiza cu atenție situația acestui plagiat este posibil ca ei să descopere că Dan Marcel Iliescu se face vinovat și de alte infracțiuni. Așteptăm cu interes și reacția actualului ministru al Educației, Ligia Deca și chiar și a inițiatorului proiectului național „România Educată”, președintele Klaus Iohannis. România educată să plagieze?... Consiliului Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU) este obligat, de asemenea, să intervină.

Demararea unei anchete serioase la Universitatea Ovidius Constanța, pentru a se face lumină în acest caz controversat complet demonstrat de presa locală și centrală nu ar mai permite unui plagiator să strige „plagiatorii” când stă cu ditamai bârna în ochi, gata de a-i fi scoasă de ANI și DNA.