ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


„În numele locuitorilor Moldovei Răsăritene, în puterea dreptului istoric și de neam, pe baza principiului ca noroadele singure să-și hotărască soarta lor de azi înainte și pentru totdeauna, noi, primarii localităților din Câmpia Sorocii, la un secol de la Adunarea generală a Zemstvei din districtul Soroca, care a cerut Sfatului Țării Unirea, ne exprimăm dorința ca Republica Moldova să se Unească cu Țara-Mamă, România.

Vrem să facem această Unire ca reparație morală pentru suferințele trecutului și ale prezentului, de la chinul buneilor noștri smulși împotriva voinței lor de la trupul patriei istorice de voia lui Hitler și a lui Stalin, supuși execuțiilor, deportărilor și foametei, la greutățile pe care le trăim acum noi, cei de azi. Să facem Unirea cu cei de aceeași limbă și tradiție cu noi pentru ca fiii și nepoții noștri să se bucure de un viitor, de libertate și avuție, de șansele de împlinire pe care generațiile noastre nu le-au avut. Să ne ajute Dumnezeu ca decizia noastră să fie un pas hotărâtor spre Unirea deplină, când nu va mai fi graniță pe Prut, iar oamenii dintre Nistru și Tisa vor munci împreună la realizarea și mulțumirea comună, alături de celelalte popoare ale Europei civilizate.

Prin prezenta Declarație de Unire ne exprimăm bucuria de a sărbători împreună cu frații noștri români de pretutindeni Centenarul Marii Uniri 1918 - 2018 și adeziunea la valorile național-democratice ale spațiului cultural românesc. Așa să ne ajute Dumnezeu!”

Aceasta este Declarația de Unire pe care au semnat-o recent Grigore Pleșca, primarul satului Visoca, și Vasile Palamari, primarul comunei Bădiceni din Republica Moldova.

În total, 26 de localități din Republica Moldova au semnat Declarații de Unire cu Țara - Mamă România, informează deschide.md.
 
Iată lista lor completă: 

1. Parcova (Edineț);
2. Ulmu (Ialoveni);
3. Bardar (Ialoveni);
4. Ruseștii Noi (Ialoveni);
5. Puhoi (Ialoveni);
6. Văsieni (Ialoveni);
7. Feștelița (Ștefan Vodă);
8. Opaci (Căușeni);
9. Gotești (Cantemir);
10. Săseni (Călărași);
11. Nișcani (Călărași);
12. Sărătenii Vechi (Telenești);
13. Grățiești (Municipiul Chișinău);
14. Boghiceni (Hîncești);
15. Codreanca (Strășeni);
16. Floreni (Anenii Noi).
17. Târșiței (Telenești).
18. Măgurele (Ungheni)
19. Răzeni ( Ialoveni)
20. Cucoara ( Cahul )
21. Băcioi ( Municipiul Chișinău)
22. Meleșeni (Călărași) 
23. Ordășei (Telenești)
24. Visoca (Soroca)
25. Bădiceni (Soroca)
26. Drăsliceni (Criuleni)

„Declarație de Unire a Republicii Moldova cu România” este un document cu valoare simbolică. 

În replică, președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, anunța săptămâna trecută că mai multe primării au semnat declarații „pro-statalitate” și împotriva unirii cu România. „Cei care au vrut să testeze cât de patrioți și stataliști pot fi moldovenii, acum pot vedea rezultatele. În mai puțin de 24 de ore, majoritatea consilierilor din peste 50 de primării au semnat declarații pro-statalitate și anti-unire”, scria Dodon pe Facebook.

„Cu excepția câtorva aleși locali rătăciti sau cumpărați cu bani, restul cetățenilor se opun categoric oricărei declarații sau acțiuni unioniste. Unionismul este nu doar anticonstituțional și penal. Unionismul este expresia umilinței naționale și a trădării de țară. Regret că unii au căzut pradă acestei molime ideologice", declara Dodon. 

Igor Dodon precizase anterior că Serviciul de Informații și Securitate, Ministerul de Interne și Procuratura Generală din Republica Moldova „ar trebui să contracareze aceste manifestări” pro-unioniste.