ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În Făgăraş, spre exemplu, oameni care au plecat peste hotare goniţi de sărăcie se întorc hotărâţi să aplice aici ce au învăţat de la străini. În fiecare săptămână, zeci de localnici vin din Spania sau Italia şi se interesează cum pot porni o afacere cu fonduri europene.

 Cristian Fogoroş s-a întors de curând cu familia din Spania, unde a locuit 15 ani. Vrea să deschidă o seră, o investiţie de 200.000 de euro. Din munca sa a strâns aproape 60.000 de euro. Diferenţa pentru afacere vrea să o acopere printr-un proiect european.

"Vrem să deschidem sere de legume şi flori. Vrem să ne întoarcem definitiv, să încercăm să facem o afacere aici", spune Cristian Fogoroş, localnic, citat de digi24.ro.

Corina Murariu a revenit din Italia acum doi ani. Din banii adunaţi în cei 17 ani cât a lucrat peste hotare şi-a amenajat solarii într-un sat de lângă Făgăraş. Nu îi pare rău că a renunţat la viaţa din străinătate.

"Valoarea investiţiei iniţială - am plecat de la 30.000, cam la 35.000 de euro am ajuns, producem tomate, ardei kapia, gogoşar, am pus un pic din toate, ca pentru piaţă să avem şi un pic mai variat", spune Corina Murariu.

„Ei vor să renunţe la munca de acolo, să vină să investească la noi în ţară, în propriile lor afaceri, astfel încât să aibă un job în România. Singura investiţie fezabilă în acest moment ar fi în domeniul agricol, zootehnic, forestier", spune Gabriel Vâju, consultant Fonduri Europene.