ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Un preot român a plecat din Iași în căutarea unui viitor mai bun pentru el și familia sa și, după 22 de ani în Italia, dorește să realizeze o mare biserică din lemn pe via Della Bassa – similară celei deja construite la Moncalieri – pentru a găzdui cei peste două mii de credincioși care trăiesc în zona de sud-vest a provinciei Torino, scrie gazetaromaneasca.com.

„Nu va fi un loc rezervat numai ortodocșilor – precizează preotul. Dorim să realizăm și un mare local la subsol unde oricine să poată găsi o masă caldă. Tocmai cum mi s-a întâmplat mie când nu aveam un loc unde să mă duc. Preoții capucini m-au găzduit și dat de mâncare și datorită lor am putut înfrunta dificultățile acestei foarte frumoase aventuri. S-au schimbat multe lucruri în viața mea. Când am ajuns în Piemonte încă nu eram preot și acum sunt și cetățean italian, deja de șase ani. Eu continui să lucrez ca electrician pentru a-mi întreține familia, suntem foarte fericiți să stăm aici, dar din păcate sunt încă foarte multe persoane care au nevoie de ajutor. Italiene, române sau de alte naționalități și religii: nu este important. Ceea ce contează este să înapoiem binele pe care l-am primit de-a lungul propriei vieți.”, a spus Eugen Binzari, conform gazetaromaneasca.com.

Noua biserică ortodoxă se va ridica pe un teren al primăriei dintre via Della Bassa și via Galimberti, obținut în concesiune gratuită pentru următorii 30 de ani de eparhia ortodoxă San Emiliano Martire di Dustrom.

„Ni s-a părut just să dăm posibilitatea unei comunități care se poate baza pe 500 de rezidenți să aibă un loc în care să celebreze un cult care predică pacea și fraternitatea”, explică primarul Eugenio Gambetta. Care adaugă: „Între timp am acordat utilizarea încăperilor centrului de pe via De Gasperi pentru oficierea slujbelor duminicale”.

„Parohia” din Orbassano crește săptămână după săptămână și, când va avea o casă adevărată, va deveni și mai numeroasă. Edificiul din lemn, cu fundație și subsol din ciment, ar trebui să ocupe o suprafață de circa 300 de metri pătrați și forma va aminti de mănăstirile din zona Moldovei:

„Va fi ușor diferită de cea din Moncalieri, dar numai pentru o chestiune de proveniență a comunității noastre. Parohia din Orbassano depinde direct de eparhia din Roma și va fi un punct de referință pentru întreg teritoriul”.
Numărând cetățenii români care trăiesc și la Beinasco, Piossasco, Volvera, Bruino e Rivalta se ajunge la peste 2.000 de rezidenți.