ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Cele trei românce, care au acuzat că ar fi reținute împotriva voinței lor, au părăsit în siguranță teritoriul Fâșiei Gaza, urmând a fi repatriate miercuri pe ruta Amman – București, anunță Ministerul Afacerilor Externe (MAE).

„Ministerul Afacerilor Externe informează că în urma demersurilor desfășurate la nivelul Celulei de Criză a MAE, care a coordonat intervenția în teren a misiunilor diplomatice de la Tel Aviv și Amman, respectiv a Oficiului de reprezentare de la Ramallah, la data de 25.07.2017 trei femei de cetățenie română au părăsit în siguranță teritoriul Fâșiei Gaza, urmând ca la data de 26.07.2017 să fie repatriate pe ruta Amman – București", arată Ministerul Afacerilor Externe într-un comunicat de presă, remis marți MEDIAFAX.

Pe durata deplasării, românii sunt sprijiniți de reprezentanții Ambasadei României la Tel Aviv, Oficiului de la Ramallah și cei ai Ambasadei României la Amman, iar reprezentanții Departamentului Consular al MAE au fost în legătură cu membrii familiei din România, pentru a informa în timp real cu privire la demersurile întreprinse de MAE.

Costurile de repatriere au fost suportate integral de Ministerul Afacerilor Externe.

La finalul lunii iunie, mama fetelor, care se află în România și care nu a dorit să-și dezvăluie identitatea, a declarat, pentru Mediafax că atât autoritățile din Fâșia Gaza, cât și cele din țara noastră nu s-au implicat pentru a le ajuta pe cele trei tinere să ajungă în țară în condițiile în care acestea ar fi reținute fără voia lor de către tatăl lor, care are un comportament violent.

„După divorț, nu a vrut să mi le mai dea și am încercat, în 2000, să intru în Gaza și am primit refuz de intrare de la frontiera palestiniano-egipteană. După care, 11 ani de zile nu am mai putut să iau legătura cu ele. Am reușit să le văd în urmă cu șase ani. Pe 20 iunie 2017, fetele au hotărât să plece din casa tatălui lor pentru că nu au niciun drept de decizie asupra vieții lor și pentru că este foarte dur și vorbește într-un ton agresiv și are și un comportament agresiv și violent cu ele. (...) Din păcate nu au reușit să ia certificatele originale de naștere, care să probeze că sunt cetățeni români, au numai copii după certificate", a declarat, pentru MEDIAFAX, mama fetelor.

Femeia susținea atunci că viața tinerelor este pusă în pericol și, de aceea, ele trebuie aduse în România cât mai repede.