ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Centrul Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi” din Cernăuți afirmă că abuzurile autorităților ucrainene au atins apogeul în urma acțiunilor întreprinse de către serviciile de securitate (SBU) ale acestei țări, se arată un comunicat de presă.

În document se arată, că în mod incredibil, SBU a anunțat rezultatele percheziției efectuate la Centrul „Eudoxiu Hurmuzachi” cu...13 minute înainte ca acțiunea însăși să fi început.

Mai mult, în cadrul percheziției au fost ridicat obiecte care nu au nicio legătură cu așa zisul obiect al percheziției: „notițe personale, acte de stare civilă și procuri ale cetățenilor care urmau să fie traduse de către traducătorul autorizat din librărie, copii xerox ale unor acte personale etc. A fost ridicat întregul tiraj al ziarului Neamul Românesc din luna mai 2018 (câteva sute de exemplare), toate exemplarele revistei Glasul Bucovinei (nr.1/2018), cărți, cum ar fi Mircea Druc sau lupta cu ultimul imperiu (autor Viorel Patrichi), cartea Fața nevăzută a agresorului (autor Ioan Popa), cartea Conferința de Pace de la Paris, revista Mesager bucovinean pe anul 2017 etc.Toate acestea, dar și altele, ridicate cu toptanul de SBU, sunt lucrări de istorie și cultură generală”.

Centrul „Eudoxiu Hurmuzachi” consideră că „Acțiunile SBU din 11 iunie 2018 se încadrează în categoria atacurilor directe și indirecte împotriva noastră și a întregii comunități românești din Ucraina. Constatăm, din păcate, tendința, tot mai des manifestată, a contaminării structurilor statului ucrainean cu ideile și comportamentul forțelor ultranaționaliste radicale. Dacă mai înainte atacurile erau cât decât voalate, acum, prin adoptarea Legii Educației din 5 septembrie 2017, constrângerile au devenit fățișe – de la dublul furt al drapelelor de pe frontispiciul Centrului și compromiterea noastră constantă în mass-media ucraineană, până la amenințări directe de răfuială fizică cu membrii Centrului, lansate în timpul celor două pichetări întreprinse de„Corpul Național”.”

„Sugrumarea comunității românești din Ucraina nu face cinste Ucrainei și nu poate să bucure România, în condițiile în care România a fost prima țară care a ratificat acordul de asociere a Ucrainei la Uniunea Europeană.

Persecutarea, tot mai frecventă și tot mai concertată, a comunității românești a atins apogeul. Așa nu se mai poate !

Facem apel către comunitățile românești de pretutindeni să protesteze împotriva unor asemenea abuzuri ale autorităților ucrainene.

Solicităm public Președintelui Ucrainei, domnului Petro Poroșenko, și Prim-Ministrului Ucrainei, domnului Vladimir Groisman, să dispună încetarea persecuției și amenințării fățișe a Centrului Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi” și a comunității românești în ansamblu”, afirmă Centrul.