ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Biserica Ortodoxă Română vine în sprijinul românilor din diaspora care doresc să studieze teologia ortodoxă în limba maternă. O extensie universitară a Facultății de Teologie Justinian Patriarhul din București a fost înființată în Italia, la Roma. Primii studenți vor începe cursurile în toamna acestui an, scrie basilica.ro.

Patriarhul României a acordat diploma Sfântul Ierarh Antim Ivireanul cu medalie doamnei director general Luminița Matei, din cadrul Ministerului Educației Naționale, și domnului profesor Iordan Petrescu, președintele Agenției române pentru asigurarea calității învățământului superior. Distincțiile au fost acordate în semn de recunoștință pentru eforturile depuse în vederea realizării acestui proiect.

Evenimentul a avut loc în Reședința Patriarhală astăzi, 6 aprilie 2017.

Prin înființarea acestei extensii universitare ne dorim să dezvoltăm mai mult activitatea misionară a Bisericii Ortodoxe Române, a declarat pr. Florin Marica, Consilier Patriarhal – Sectorul Învățământ al Patriarhiei Române.

După decernare, Preafericitul Părinte Patriarh a vorbit despre importanța învățământului teologic în diaspora. Formarea preoților care păstoresc comunități românești din străinătate este esențială, a evidențiat Părintele Patriarh.

„Până acum mulți dintre ei veneau, parcurgând distanțe imense, pentru a susține examene la diferite facultăți din țară, mai ales din Transilvania. Acum vor merge profesorii spre ei. La Roma vor avea ocazia să își continue studiile, unii să înceapă studii mai aprofundate și astfel să definitiveze formarea lor teologică, socială și misionară”, a spus Preafericirea Sa.

Patriarhul Daniel a explicat cum a fost posibilă realizarea acestui proiect.

„Această necesitate a fost exprimată de multe ori de Preasfințitul Părinte Siluan al Italiei, dar și de alți ierarhi din Europa Occidentală. Însă, demersurile noastre împreună cu Ministerul Educației Naționale au fost multe și insistente până când s-a găsit în sfârșit cheia concordatului care precizează că în Italia învățământul teologic se află sub patronajul Bisericii Catolice de la care noi am primit un astfel de acord pentru această extensie a Facultății de Teologie. Programa de învățământ va fi identică cu cea a Facultății Justinian Patriarhul din București”, a spus părintele profesor Ștefan Buchiu, decanul instituției de învățământ din Capitală, conform Radio Trinitas.

Cu binecuvântarea Preafericirii sale, Facultatea noastră a început demersurile, împreună cu Sectorul Educațional al Patriarhiei, și am reușit să îndeplinim toate sarcinile care ni s-au trasat de la Universitate și de la ARACIS (Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Superior). În acest moment avem toate aprobările și vom începe pregătirea examenului de admitere care va avea loc în luna septembrie.

Cei admiși vor fi înmatriculați la Universitatea București.

„Odată cu începerea anului universitar 2017 -2018, la 1 octombrie, profesori de la Facultatea noastră vor preda prin rotație. La încheierea celor patru ani, absolvenții vor avea aceleași drepturi ca toți licențiații facultății noastre din București”, a spus părintele decan.