ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Până în prezent s-au înregistrat doar 1.007 solicitări de vot prin corespondență și 334 de cereri pentru înființarea de secții de votare la alegerile parlamentare, a declarat azi vicepreședintele Autorității Electorale Permanente, Marian Muhuleț, în cadrul conferinței de presă „Alegerile parlamentare 2016 – votul în străinătate”.

Conform noii legislații, la scrutinul pentru alegerea membrilor Camerei Deputaților și Senatului României de la finalul anului 2016, cetățenii români cu domiciliul sau reședința în străinătate vor avea trei posibilități de a vota. Prima dintre ele este ca ei să se deplaseze la secțiile de votare organizate la sediile misiunilor diplomatice, oficiilor consulare și institutelor culturale ale României. Această deplasare presupune însă, de cele mai multe ori, și costuri suplimentare pentru români, dar și aglomerarea și, implicit, formarea celebrelor „cozi de la votare”.  
Prin înscrierea în Registrul Electoral, cetățenii români cu domiciliul sau reședința în străinătate vor putea să voteze fie prin corespondență, fie la una din secțiile de votare ce vor fi organizate în afara misiunilor diplomatice. Ȋnscrierea în Registrul Electoral se poate face doar până în luna septembrie.

Până acum, din milioanele de români aflați în afara granițelor țării, s-au înscris în acest Registru doar 1.341. Pentru înființarea unor secții suplimentare de votare, „sunt 334 de solicitări de pe tot mapamondul”, a declarat Marian Muhuleț. „Practic, nu suntem în fața faptului de a înființa vreo secție de votare la solicitare, în momentul de față. Dar datele sunt disponibile, sunt accesibile oricărui cetățean, îi încurajăm pe cetățeni să facă astfel de solicitări, pentru ca dreptul lor constituțional să fie exercitat în condițiile optime.”

Și ministrul delegat pentru relațiile cu românii de pretutindeni, Dan Stoenescu, s-a declarat „profund îngrijorat” de numărul redus al românilor din străinătate înscriși în Registrul Electoral. El a precizat astăzi, în cadrul aceleiași conferințe de presă, că „este foarte important ca românii cu domiciliul sau reședința în străinătate să cunoască toate schimbările legislative în domeniul electoral, pentru a-și putea exercita dreptul de vot” și a anunțat că în următoarele luni campania de informare se va intensifica, „mai ales pe rețelele de socializare, unul dintre cele mai importante canale de comunicare cu românii din străinătate”.

Cu ocazia conferinței de presă de la MAE, a fost lansat și un clip de informare. 

Ministrul delegat a făcut apel la reprezentanții mass-media să disemineze aceste informații, astfel încât ele să ajungă la cât mai mulți români din străinătate