ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Episcopul Macarie al Episcopiei Ortodoxe Române a Europei de Nord a transmis un mesaj tututor credincioșilor ortodocși înainte de începutul Postului Mare.

Iată mesajul integral al Episcopului Macarie al Episcopiei Ortodoxe Române a Europei de Nord:

„Doresc să vă adresez un îndemn părintesc și frățesc la intrarea în Postul Mare în acest an al mântuirii 2017. Drept meritorii frați și surori în Hristos, pelegrinând în aceste zile ale lunii februarie în părțile îndepărtate de dincolo de cercul polar, Păstorul în căutarea oilor din mica turmă a Marelui Păstor am avut bucuria întâlnirii cu mici insulițe de români risipite în marile insuli și fiorduri din nordul Norvegiei. Bucuria împărtășită a fost sporită de făgăduința pe care le-am făcut-o de a petrece Sfintele Paști cu ei, românii de dincolo de cercul polar, care se gândeau că nu vor avea vreun preot nici măcar de Înviere. Plecând de la aspectul concret al acestei întâmplări pastorale vă îndemn să reflectăm la condiția noastră de creștini și de români în actualele vremuri. Suntem risipiți care-ncotro, atât geografic cât și spiritual, ne confruntăm cu distanțe uriașe între noi, atât fizice cât mai ales și mai dureros totodată sufletești. Suntem în plus mici insulițe de credincioși într-o mare înghețată de răceala și frigul necredinței și indiferenței generalizate. Nu e de mirare că în aceste condiții ne simțim deseori abandonați, părăsiți. Ne simțim singuri și orfani. Ca Păstor al micii turme de credincioși încredințată de Marele Păstor dau însă mărturie că acesta este Dumnezeul cel viu pe care îl slujim. El este aproape de noi, de-l vom căuta, de-l vom chema, de-l vom asculta, iar acest Dumnezeu ne-a făgăduit o făgăduință tare nemincinoasă pecetluită cu răstignirea și Învierea Sa că nu ne va lăsa nicicând orfani și că va fi cu noi până la sfârșitul veacurilor.

Preaiubiții mei, în pelegrinarea mea de dincolo de cercul polar de la începutul acestui an am dat slavă lui Dumnezeu pentru una din minunile creației Sale: Aurora Boreală sau cum mai este numită „Luminile Nordului”. Mai minunată decât această strălucire care luminează noaptea în lumea văzută este însă lumina sufletelor celor binecredincioși care luminează în întunericul acestui veac. Români și ortodocși pe aceste tărâmuri îndepărtate să ne aducem aminte că avem o mare responsabilitate și chemare, aceea de a fi lumini duhovnicești ale nordului, insule de credință vie care să atragă pe cei osteniți și împovărați de greul și răul acestei lumi. Iată, în față ne stă calea Postului Mare. Este un prilej pentru noi toți de a reînvăța smerenia și dragostea cea mare și adevărată a Dumnezeului ce s-a jertfit pentru noi. Și cum putem face aceasta? Urmândul pe Domnul în toate, postind și rugându-ne așa cum a făcut-o și El, dorind cu dor să ne întâlnim cu El la cina cea de taină, la Sfânta Liturghie, așa cum și el dorește. Și mai presus de toate, iertând așa cum a făcut-o El pe cruce cu cei care îl ucideau prin răstignire. Așteptând lumina Învierii fiți voi înșivă lumini ale credinței, topiți cu iertarea și cu dragostea distanțele și răceala dintre noi. Gătiți calea Domnului drepte făcând cărările Lui. Cu îmbrățișare și binecuvântare în Hristos, al vostru părinte, frate și prieten, fierbinte rugător către Domnul și de tot binelevoitor Episcopul Macarie al Episcopiei Ortodoxe Române a Europei de Nord”.