ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


 

ACTUALIZARE 22:32 Eurostat nu confirmă datele natalității menționate de Andreea Păstîrnac. Oficiul european de statistică, nu poate furniza date mai noi de doi ani, anunță RFI.  În prezent, cele mai recente cifre și date deținute de Eurostat sunt cele pentru 2015.

Privind natalitatea românilor, Eurostat, contactat la Luxembourg de RFI, a declarat că nu are date disponibile pentru anul 2016.

 

Rolul tineretului în cadrul comunităților de români din afara granițelor, în special în rândul celor de mobilitate, este unul foarte important, în contextul în care anul trecut s-au născut mai mulți copii în diaspora decât în România, a declarat ministrul pentru Românii de Pretutindeni, Andreea Păstîrnac.


„Avem peste 4,4 milioane de cetățeni români în aceste comunități și anul trecut, pentru prima dată, conform statisticilor Eurostat, s-au născut mai mulți copii în diaspora decât în România. Sunt niște cifre care ne ridică extrem de multe semne de întrebare în ceea ce privește modul în care tânăra generație își vede dreptul la mobilitate, dreptul la a studia în Europa și în străinătate, de a lucra și unde se regăsește în acest ciclu și România — țara de origine. Care este echilibrul exact între dorința normală de perfecționare, de continuare a unei cariere atât în România, cât și în celelalte state membre ale UE", a precizat Păstîrnac la o dezbatere privind politicile pentru tineret și o mai mare implicare a acestora în luarea deciziilor care îi privesc.

Potrivit acesteia, forța de muncă în general este tânără, iar educația este problema „majoră" identificată de Ministerul Românilor de Pretutindeni, recent înființat, din cauză că „marea majoritate" a românilor plecați nu mai învață astăzi limba română într-un sistem educațional fie agreat prin acorduri bilaterale cu aceste state membre, fie în mare parte organizat de asociații și de voluntari.

„Am lansat o campanie prin care să dăm cât mai multe manuale, suport de studiu electronic al limbii române, de la tabletă până la manual digital și cred că este nevoie de o dezbatere largă în ceea ce privește modul de a ajuta tinerii născuți azi în diaspora să învețe limba română", a subliniat ministrul.

În context, ministrul Educației Naționale, Pavel Năstase, a spus că la nivelul inspectoratelor școlare județene există depozite cu manualele școlare de unde se face distribuția acestora la școlile din raza județului respectiv, iar o parte ar putea fi donate copiilor din diaspora.

„Acolo avem o rezervă de manuale care ar putea fi preluate, un număr nu foarte mare, pe care am putea să-l folosim în acest scop", a adăugat Năstase, precizând că ar fi vorba de câteva sute de manuale.

O altă problemă la care s-a referit ministrul Românilor de Pretutindeni a fost cea a burselor acordate tinerilor români din străinătate care învață în România.

„Un alt aspect extrem de important este modul în care angrenăm bursierii statului român — ai MRP și ai Educației — care vin din comunitățile din afara granițelor și învață astăzi în România. Peste 4.000 de tineri care primesc o bursă de la statul român și care vor deveni ambasadorii noștri în țările în care se întorc", a spus Păstîrnac.

Ea a evidențiat, de asemenea, rolul important al mediului asociativ în comunitățile românilor din străinătate.

„Există asociații extrem de active care ne ajută să intrăm în contact (...). Fără un mediu asociativ puternic și fără asociații care să intre în dialog atât cu România, dar mai ales cu guvernele și autoritățile locale din țările în care diaspora s-a stabilit, nu vom putea stabili canale adecvate pentru a lupta pentru drepturile românilor de peste hotare", a mai precizat Păstîrnac.

Ministerul Tineretului și Sportului a organizat, marți, o întâlnire în Parcul Tei, la care au participat miniștri și mai multe ONG-uri de tineret. Temele discuției a fost politicile pentru tineret și o mai mare implicare a tinerilor în luarea deciziilor care îi privesc.