ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Deși poate ne-am obișnuit cu calitatea submediocră a reprezentanților României peste hotare, statul român face tot posibilul să ne surprindă neplăcut din acest punct de vedere.

După ce un funcționar de la ambasada României în Slovacia și-a bătut joc de eroul de război Ion Șiugariu, acum a venit rândul ambasadei din Norvegia să-și dea  în petic. Astfel, angajații ambasadei au găsit de cuviință să serbeze Ziua Limbii Române prin evocarea unui scriitor cu simpatii marxiste, Constantin Dobrogeanu Gherea, pe numele real Solomon Katz. Desprea acesta, Lev Troțki spunea: "Din 1890, Gherea a condus prima generație de muncitori socialiști români spre învățăturile marxismului. Gherea și Rakovsky au fost primii care au îndreptat Partidele socialiste spre Revoluția din Rusia și au inițiat un nou tip de partid socialist”.

Pe lângă evocarea acestui personaj extrem de controversat, organizatorii evenimentului de la Ambasada  (Fundația Council of Romania) au găsit de cuviință să serbeze Ziua Limbii Române invitând un comediant, Sică, cunoscut pentru glumele porcoase pe care le spune într-un bar din Oslo!

Daniel Apetrei, român din Oslo, participant la eveniment, a descris astfel "sărbătoarea":

"Nu cred că o asemenea reprezentație își avea locul în sediul unei instituții publice românești din Norvegia și nu cred că Ziua Limbii Române e potrivit a o sărbători cu stand-up comedy. În rest, mi-e greu să comentez, dar am primit o părere de la prietenul meu Sebastian, pe care o redau aic

Anul viitor, daca cei de la ambasada se misca mai din timp (nu ca acum, cind au anuntat sarbatorirea limbii romane cu sase zile inainte de eveniment), poate vor fi suficient de imaginativi incit sa-i includa in program si pe niste manelisti celebri de pe la noi (ca expresie a maiestriei cu care si-au insusit limba română, minoritarii de etnie roma), eventual o trupa de hip- hop autohton. Asta asa, ca o urmare fireasca a unui program de stand-up mioritic".

Despre organizatori, Council of Romania putem spune că este filiala Norvegia a Fundației CAESAR. Această fundație, dar și Liga Studenților Români din Străinătate (LSRS) nu sunt decât "pepiniere de cadre" folosite pentru ca odraselele potențaților să poată fi recrutați de către ministere sau alte instituții importante ale societății.

De altfel, în Consiliul de Sfătuitori al Fundației CAESAR putem găsi nume precum: secretarul de stat Raed Arafat, Ambasadorul Israelului în România, Dan Ben Eliezer, șeful Google România, Dan Bulucea sau fostul ambasador SUA în România, Mark Gitenstein.

Ministerul Afacerilor Externe a semnat un acord cu această fundație, dar și Liga Studenților Români din Străinătate, pentru "modernizarea României".  
 
FOTO: Sică, explicând românilor din Oslo cum e cu limba română