ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Un magazin românesc a fost incendiat din motive rasiale, de către doi agenți municipali din localitatea franceză Denain, informează France 3.

Cei doi agenți sunt cercetați sub control judiciar, pentru "incendiere voluntară cu caracter rasist", conform unor surse judiciare.

Inițiatorul acțiunii i-a dat colegului său benzină și mănuși pentru a incendia magazinul deținut de un român. Ofițerul de poliție s-a conformat și în noaptea de duminică, 20 spre 21 martie, a dat foc magazinului, a dezvăluit procurorul din Valenciennes, François Pérain. Cei doi așa-ziși oameni ai legii au fost puși sub acuzare, iar cazul a fost preluat de Direcția Interregională a Poliției Judiciare din Lille.

Inițial, agenții ar fi afirmat că au acționat la ordinul primarului, însă apoi și-au modificat declarațiile, spunând că făcut totul din propie inițiativă.

Proprietarul magazinului românesc, un tânăr de 24 de ani, dar care se află de cinci ani în Franța, a cerut sprijinul consulatului României, pentru a beneficia de un avocat.

Și actualul ministru pentru românii de pretutindeni, Dan Stoenescu, a reacționat la acest incident.

"Magazinul unui antreprenor român stabilit în nordul Franței, în orașul Denain, a fost incendiat în noaptea dintre 20 și 21 martie 2016. Procurorul François Pérain, din cadrul Direcției Interregionale a Poliției Judiciare din Lille, citat de presa centrală franceză, a declarat că este vorba despre „incendiere voluntară cu caracter rasist”.
Sunt încrezător că justiția franceză va face dreptate în acest caz și precizez că Ambasada României la Paris este în permanentă legătură cu cetățeanul român păgubit.
Condamn ferm atitudinile xenofobe sau rasiste venite din partea oricărui cetățean, indiferent de naționalitate sau credință. Mai presus de aceste diferențe prevalează calitatea umană, iar acest lucru nu trebuie uitat.", a fost mesajul postat pe Facebook.