ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


La mitingul de pe 13 iunie din față Guvernului României, la care s-a solicitat din nou premierului intervenția sa directă în vederea respectării drepturilor copiilor români Maria și Mihai Smicală, internați abuziv de Finlanda în centre de plasament separate, au participat și deputații Constantin Codreanu și Doru Coliu, de la Comisia pentru comunitățile de români din afara granițelor țării.
 
De asemenea, după ce profesorul Radu Carp, secretar executiv și co-președinte al Comisia de politică externă a PNL și Ben - Oni Ardelean, senator, prim-vicepreședinte PNL, s-au exprimat tranșant la adresa autorităților Finlandei, solicitând eliberarea celor doi copii români, încă un deputat PNL important s-a alăturat susținătorilor doctoriței Camelia Smicală: Daniel Gheorghe, a cărui declarație categorică o prezentăm mai jos.
 
Mihai Tociu, reprezentant al societății civile românești prezent la demonstrația de solidaritate din Piața Victoriei, a susținut că Guvernul României nu trebuie să semneze nici un contract militar cu Finlanda - după cum se așteaptă, privind transportoare blindate "Patria" și elicoptere "Super-Puma" - până când cei doi copii români nu vor fi returnați mamei lor. Regimul finlandez este mai rău decât cel al lui Ceaușescu, afirmă acesta, susținând că, dacă cei doi copii sunt ținuți în continuare ostatici România nu trebuie să accepte sub nici o formă vreun aranjament financiar cu Finlanda și cu nici o țară care nu respectă drepturile omului, ale copilului. "Oricine consideră că un eventual câștig economic este mai important decât libertatea copiilor Maria și Mihai Smicală, să facă bine să-și schimbe copiii proprii cu cei doi copii", a spus acesta. Premierul Sorin Grindeanu are doi copii, o fată și un băiat. În același timp, scriitorul George Alexander și reprezentanții Comitetului de Sprijin pentru Eliberarea Copiilor Maria și Mihai Smicală din Finalanda, au anunțat o nouă manifestație de protest, de Sfinții Apostoli Petru și Pavel, pe 29 iunie, la orele 18.00, în fața Ambasadei Finlandei, simultant cu alte locuri din țară și din lume. "Vă rugăm să vă implicați, participând la protest sau organizând proteste acolo unde trăiți, în țară sau în străinătate! Soarta acestor copii, Maria și Mihai Smicală, depinde numai de noi" a scris George Alexander pe pagina Solidaritate pentru Dr. Camelia Smicală și copiii ei. Reamintim că s-au alăturat demersului societății civile românești și cetățeni israelieni (foto, jos).
 
 


Președinția României este invitată să intervină

Mesajul nostru pentru doamna Camelia Smicală, mama copiilor, și pentru toți românii, e foarte clar, a spus Constantin Codreanu, președintele Comisiei pentru românii de pretutindeni la mitingul din fața Palatului Victoria: "Oriunde există un român în lumea aceasta ne vom bate pentru ca drepturile lui să fie respectate!". Deputatul și-a exprimat regretul că nici până acum ambasadorul român în Finlanda, Răzvan Rotundu, nu a putut vizitat cei doi copii, în ciuda promisiunii făcute de autorităților finlandeze delegației române deplasate la față locului. La rândul șau, deputatul Doru Coliu a ținut să amintească și celălalte cazuri de copii români preluați abuziv de Barnevernet-urile țărilor nordice din brațele mamei lor - menționându-l și pe cel dramatic al Herminei Gheorghe, căreia i-a fost luat bebelușul chiar de la sân - și a subliniat că și-ar dori ca autoritățile române să acționeze pentru cetățenii României la fel cum acționează Statele Unite pentru a-și proteja cetățenii oriunde în lume. Doru Coliu a cerut și premierului și președintelui României să intervină în sprijinul celor doi copii minori iar Constantin Codreanu a arătat că MAE mai are măsuri diplomatice de luat pentru a avertiza Finlanda, începând cu Nota verbală și până la Memorandum amintind că există și calea juridică, prin care, în ultimă instanță, Finlanda să fie acționată în judecată.

„Protestez față de nepăsarea și disprețul cu care guvernanții statului român își tratează cetățenii”

Deputatul PMP de Diaspora, Constantin Codreanu, președinte al Comisiei pentru românii din afara granițelor țării, care a participat marți, 13 iunie, la protestul organizat in fața Guvernului României pentru eliberarea copiilor medicului român, doamna Camelia Smicală Jalaskoski, ținuți captivi de către statul finlandez, a ținut în aceeași zi în Parlamentul României și o declarație politică:

„Acesta nu este un caz singular, din păcate există situații asemănătoare și în alte state, iar îngrijorarea este dată de numărul în continuă creștere al acestor abuzuri ce trebuie rezolvate în parte. În ceea ce privește situația doamnei doctor Smicală, atât timp cât părintele se comportă în interesul copiilor și nu există motive reale pentru ca instituțiile sociale să intervină, copiii trebuie să crească în familie. La începutul lunii iunie am făcut parte din delegația Comisiei pe care o prezidez, care s-a deplasat în Finlanda pentru a cunoaște și poziția reprezentanților statului cu privire la acest caz. În urma întâlnirilor de lucru avute, concluziile evidente sunt că autoritățile finlandeze se ascund după «condiții de confidențialitate» și «interesul copilului» pentru a nu ne răspunde concret la întrebări și a nu ne lăsa să vedem copiii. Protestez astăzi alături de colegul meu, deputatul PMP Doru Coliu, față de nepăsarea și disprețul cu care guvernanții statului român își tratează cetățenii”, a fost mesajul transmis de către președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării."

Deputatul PMP Constantin Codreanu a avansat propunerea de a lua în calcul posibilitatea ca România, ca stat parte la Convenția Europeană a Drepturilor și Libertăților Fundamentale ale Omului, să uzeze de prevederile articolului 3 al Statutului Convenției de la Veneția pentru a-i cere acestei structuri a Consiliului Europei avizarea Legii Finlandei nr. 13.4.2007/417 cu privire la protecția copilului în lumina prevederilor Convenției Europene a Drepturilor Omului și a jurisprudenței CEDO care este relevantă în materie: „Nedreptatea făcută acestei familii de români și traumele îndurate de copii ne-au determinat să nu renunțăm până nu găsim o rezolvare justă a cazului, în adevăratul interes suprem al copiilor”.

Deputatul PNL Daniel Gheorghe: „Drepturile Românilor nu se negociază!”

În plenul Parlamentului, deputatul Daniel Gheorghe a făcut la rândul său următoarea declarație politică: "Drepturile românilor nu se negociază. Solicit prim-ministrului României, dl. Sorin Grindeanu, să ceară public omologului său finlandez, dl Juha Sipila, încetarea abuzurilor statului finlandez la adresa copiilor medicului român Camelia Smicală, Mihai și Maria, luați în custodie de statul finlandez și ținuți cu forța într-un centru pentru minori.

Din datele publice existente, se pare că tratamentul celor doi copii, cetățeni români, este similar cu unul caracteristic centrelor de detenție care limitează dreptul de libertate de mișcare și restrânge comunicarea cu exteriorul.
Cred că este de datoria Guvernului României să atragă atenția asupra abuzurilor pe care un stat partener în cadrul UE și în cel al organismelor de cooperare europeană le dispune la adresa unor cetățeni români.

Consider că România nu poate tolera sine die tratamentele discriminatorii ori abuzive la adresa cetățenilor săi și are obligația prin executiv și toate instituțiile abilitate să ia toate măsurile posibile în baza legislației internaționale și a reglementărilor la care suntem parte în vederea protejării libertăților fundamentale ale românilor din afara granițelor. Statul român, dacă se respectă pe sine și nu își abandonează cetățenii, trebuie să uzeze de toate căile politice, diplomatice și juridice legal posibile în vederea soluționării cazului Smicală din Finlanda și al oricărui caz asemănător de încălcare a drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățenilor români, indiferent unde s-ar afla acestia pe glob!"

În prezent se așteaptă și reacția PSD și ALDE.