ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Aproximativ 5.000 de românce lucrează sezonier la fermele din provincia italiană Ragusa, situată în Sicilia, al treilea mare producător de legume din Europa. Aici, până la 7.500 de femei, majoritatea românce, trăiesc în sclavie.

 Potrivit organizației pentru apărarea drepturilor imigranților, „Proxyma Association", peste jumătate dintre femeile care lucrează în serele de aici sunt forțate să întrețină relații sexuale cu angajatorii lor, iar aproape toate lucrează în condiții de muncă fortață și exploatare cruntă. Nicoleta Boloș este una dintre ele. Românca le-a povestit jurnaliștilor de la The Observer, publicație săptămânală a ziarului britanic The Guardian, abuzurile prin care a trecut.
 
În ultimii trei ani, în fiecare noapte Nicoleta Boloș stătea trează până târziu, pe salteaua sa murdară în casa improvizată aflată în provincia Ragusa, Sicilia, așteptând să audă sunetul unor pași la ușă. Pe măsură ce orele treceau, se aștepta ca ușa să se deschidă, să audă clinchetul metalic al armei așezată pe masa de lângă capul ei și greutatea corpului angajatorului pe salteaua mizeră, lângă ea.

Singurul lucru de care se temea mai tare decât de auzul pașilor fermierului, în fața ușii sale, era pierderea slujbei. Așa că a îndurat noapte după noapte să fie violată și bătută, în timp ce soțul său se îmbăta până la inconștiență, relatează povestea româncei ziariștii de la The Observer, publicație săptămânală a ziarului britanic The Guardian.

„Prima dată, a fost soțul meu care mi-a spus că trebuia să fac asta. Că proprietarul serei care ne dăduse de muncă voia să se culce cu mine și că dacă îl refuzam, nu ne-ar mai fi plătit și ne-ar fi alungat de pe terenul său. Am crezut că era nebun, dar când l-am refuzat, m-a bătut. Mi-a spus că trebuia să fac tot ce îmi spunea șeful nostru pentru că era singura modalitate de a ne păstra slujba. La un moment dat, angajatorul nostru m-a amenințat cu pușca. Mi-a spus că dacă aveam să mă mișc, o să îmi zboare creierii. Apoi a plecat", povestește Nicoleta Boloș.

În următoarea dimineață, Boloș era înapoi la muncă, ghemuită lângă soțul ei într-o seră unde temperatura era foarte ridicată, îngrijând și lucrând produsele care au transformat Italia în cel mai mare producător și exportator de fructe și legume din Europa. Provincia Ragusa este al treilea cel mai mare producător de legume din Europa.

În timpul petrecut la fermă, Boloș susține că lucrătorii abia aveau parte de un spațiu locuibil, proprietarul le dădea la cină mâncare pentru pisici și le refuza tratamentul medical. Noaptea, Boloș și celelalte femei de la fermă erau sursa de distracție a proprietarului și prietenilor săi, fiind violate și abuzate în mod repetat, de-a lungul anilor petrecuți acolo.

„Când am venit aici m-am gândit că am ajuns la un loc de muncă dificil, dar decent într-o altă țară din Europa, dar am sfârșit ca niște sclave", mai spune Boloș.

Ca Nicoleta Boloș mai sunt alte 5.000 de românce care sunt lucrători agricoli sezoieri în Ragusa.

„Proxyma Association", o organizație din Italia pentru apărarea drepturilor imigranților, estimează că peste jumătate din numărul femeilor care lucrează în serele din Italia sunt forțate să întrețină relații sexuale cu angajatorii lor. Aproape toate lucrează în condiții de muncă fortață și exploatare cruntă.

Potrivit poliției, până la 7.500 de femei, majoritatea fiind românce, trăiesc în sclavie la fermele din regiune. Guido Volpe, comandant în cadrul jandarmeriei din Sicilia, a declarat, pentru The Observer, că provincia Ragusa este centrul exploatărilor de pe insulă.

„Aceste femei muncesc la câmp ca sclave și știm că sunt șantajate să întrețină relații sexuale cu proprietarii fermelor sau ale serelor pe baza subjugării lor psihologice. Nu este ușor de investigat și de stopat acest fenomen, în condițiile în care femeile, în mare parte, se tem să vorbească despre asta", a afirmat Guido Volpe.

Cele mai multe dintre aceste românce își lasă copiii și restul familiei acasă și se simt fortațe să recurgă la aceste măsuri disperate, care au trasat linii adânci și pe fața Nicoletei Boloș.

„De unde vin eu, din Moldova, nimeni nu are o slujbă", spune Boloș în timp ce are grijă de fiica sa în vârstă de cinci luni într-o casa improvizată întunecată, care este noua sa locuință, la o altă fermă tot din provincia Ragusa.

„Salariul mediu acolo este de 200 de euro pe lună. Aici poți face mai mulți bani, chiar dacă trebuie să suferi", mai spune ea.

Jurnaliștii de la The Observer au vorbit cu zece românce care lucrează la ferme în provincia Ragusa. Toate au mărturisit faptul că au fost exploatate sexual și supuse unui regim de muncă de 12 ore la temperaturi foarte ridicate, fără apă, fără plata salariului și fiind obligate să locuiască în condiții insalubre și înjositoare, în cocioabe izolate. Potrivit acestora, în zilele de lucru erau supuse violenței fizice, fiind amenințate cu arme și șantajate cu copiii și familia.