ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


După liberalizarea pieței muncii, numărul muncitorilor români și bulgari care au fost admiși în Elveția cu permise de muncă permanente a crescut cu 996,2% în luna iunie 2016 față de iunie 2015.

 În cifre, creșterea este mai puțin impresionantă: în urmă cu un an au primit permise de muncă 53 muncitori, iar în iunie 2015 numărul a crescut la 581 de muncitori.

Începând cu 1 iunie 2016, românii beneficiază de acces liber pe piața muncii din Elveția, care a eliminat toate restricțiile pe piața muncii impuse cetățenilor români și bulgari. Acest lucru a dus la o creștere a numărului muncitorilor români și bulgari care au fost admiși în Elveția pentru un sejur de muncă de scurtă sau lungă durată.

Proporția cetățenilor români și bulgari în rândul populației de naționalitate străină rezidente în Elveția este foarte mică. Oficial, la sfârșitul anului 2014, ea se ridica la 0,56%, însemnând 17.134 de persoane cu statut de ședere permanentă în Elveția, în creștere cu 12,53% față de 15.226 persoane în 2013. Din aceștia, doar un număr de 159 cetățeni români și 92 de cetățeni bulgari au obținut și cetățenie elvețiană în anul 2014.

 ”Numărul muncitorilor români și bulgari din Elveția care au primit un permis de muncă permanent a crescut cu 996,2,% în luna iunie 2016 față de acceași lună a anului trecut – acest lucru arată că există un interes al firmelor elvețiene de a atrage specialiști din România”, spune Michael Derrer, om politic elvețian.

Elveția poate revizui decizia de liberalizare a pieței muncii pentru români și bulgari la 1 iunie 2017, când ar putea reintroduce cote pentru imigranți, dacă se constată că imigrația din România și Bulgaria va depăși cu 10% media ultimilor trei ani, pe 1 iunie 2017 sau cel târziu pe 1 iunie 2018. Ultima dată la care Elveția ar putea să mai restricționeze libera circulație pentru români și bulgari este 1 iunie 2018, iar măsura ar fi valabilă un an, până la 31 mai 2019, termen dincolo de care nu mai poate interveni.

„Decizia Guvernului elvețian va depinde nu numai de numărul de imigranți români și bulgari, dar și de opinia elvețienilor despre noii veniți. Din păcate am observat în diferite circumstanțe că românii sunt priviți în Elveția cu o anumită suspiciune. Fenomenul se explică ușor prin faptul că presa elvețiană vorbește exclusiv doar despre infractorii români, despre spărgătorii de locuințe care sunt de cetățenie română”, spune Derrer.

Politicianul crede că este necesară o campanie de informare în România cu privire la practica judiciară în Elveția, unde infractorii cu cetățenie străină sunt pedepsiți aspru. Michael Derrer este „Bezirksrichter” - magistrat ales pe cale politică - și membru al unei instanțe cu cinci magistrați în Rheinfelden, Elveția. Totodată, el este și interpret romano – elvețian pentru audieri în procesele penale.