ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Dezastrul economic în care se află Românii de 26 de ani au făcut că peste 4 milioane de oameni să plece în căutarea unui trai mai bun în alte țări. 

Este și cazul unei foste profesoare din România, care a terminat două facultăți, dar a ales să plece în Italia și să facă munca de jos pentru a se întreține. Augustina Stanciu are 55 de ani și muncește ca operator ecologic în Lodi, un mic orășel.

A început să lucreze ca măturătoare în 2006 și face față cu brio, deși acolo munca sa este una pe care, de obicei, o fac bărbații. ”Eram singura femeie și cooperativa a trebuit să ceară permisiunea de la Astem pentru a mă angaja. Acum mai e încă o colegă. Trec cu furgoneta dimineața, golesc coșurile, schimb sacii și strâng mizeria de pe stradă. Este obositor să mături, dar când am terminat, văd strada foarte curată și mă simt satisfăcută”, a explicat românca pentru Gazeta Românească.
 
Lodi este un oraș din Italia, cu 42.702 locuitori, capitala provinciei Lodi. Este situat în partea central-sudică a Lombardiei, pe malurile râului Adda. În Lodi există o comunitate românească numeroasă, de aproximativ 1800 de persoane, conform unuor date din anul 2014.

Augustina câștigă între 850 - 900 de euro lunar.

"În România am luat o diplomă în agricultură și una în educație tehnologică, un fel de inginerie. Am studiat și geografie - povestește -, dar îmi mai lipseau câteva examene pentru a susține lucrarea de final. Am predat la școala generală și la liceu, dar acolo salariile sunt mici și vroiam ca fiica mea să continue să studieze. Am rămas văduvă și am venit în Italia. Am găsit un loc de muncă onest care îmi permite să-mi ajut fiica. Ea are 32 de ani, două fetițe, o licență în științe politice și acum studiază dreptul", a mai spus românca.