ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Mai multe sute de persoane s-au adunat duminică în Piața Marii Adunări Naționale din centrul Chișinăului pentru a protesta față de modul în care a fost organizat al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova în data de 13 noiembrie, cerând repetarea acestuia, relatează Radio Chișinău.

Cu puțin timp în urmă, canalul media citat relata că mai mulți manifestanți au început să se adune în fața sediului guvernului moldovean, agitând drapele ale Republicii Moldova, României și Uniunii Europene, precum și pancarte pe care se putea citi "Alegeri fraudate!', 'Nu Dodon!', 'CEC — demisia!', 'Dodon nu e președintele meu!'.


Manifestanții cer invalidarea rezultatelor alegerilor și repetarea turului doi de scrutin. Printre alte revendicări ale protestatarilor figurează demisia președintei Comisiei Electorale Centrale, Alina Russu, și a ministrului de externe, Andrei Galbur, mai multe secții de votare peste hotare în cazul repetării turului doi de scrutin, declanșarea unui dosar penal care ar examina fraudele comise la alegerile din 13 noiembrie și pedepsirea celor vinovați.

Președintele Mișcării Civice 'Tinerii Moldovei', Anatol Ursu, i-a îndemnat pe manifestanți să nu se lase antrenați în eventuale provocări.

Dar nu numai la Chișinău protestează cetățeni moldoveni. Moldoveni stabiliți în peste 20 de orașe din întreaga lume au anunțat pentru duminică flashmob-uri față de modul de organizare a scrutinului, la care mii de oameni n-au putut vota în data de 13 noiembrie din cauza numărului insuficient de buletine de vot la secțiile din străinătate.

Flashmob-urile organizate de către cetățenii moldoveni vor începe aproximativ la aceeași oră. Astfel, ei se vor aduna în orașele Mestre, Treviso, Padova, Bologna, Roma, Bolzano, Milano, Torino și Trento din Italia; în Barcelona și Madrid, în Spania; la Londra, în Marea Britanie; la Dublin, în Irlanda; la Bonn și Berlin, în Germani; la Bruxelles, în Belgia; la Paris, în Franța; la Suceava, Cluj-Napoca și București, în România; la Horsens și Copenhaga, în Danemarca; în capitala statului Luxemburg; în Amsterdam, în Olanda, și la Geneva, în Elveția.

Candidata proeuropeană la funcția de președinte Maia Sandu, lidera Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), a lansat un apel către moldovenii care vor ieși duminică în stradă pentru a-și manifesta nemulțimirea față de fraudarea alegerilor. Sandu, fost ministru al educației, le-a recomandat protestatarilor să nu se lase anterenați în tot felul de provocări și să rămână vigilenți. Pe lângă aceasta, ea a ținut să accentueze că manifestațiile au loc împotriva autorităților care nu au fost capabile să asigure fiecărui cetățean dreptul constituțional la vot, dar nu și împotriva acelor alegători care au optat pentru un alt candidat, relatează Jurnal.md.

Conform rezultatelor finale ale Comisiei electorale, turul doi al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova a fost câștigat de către candidatul prorus Igor Dodon, liderul Partidului Socialiștilor, cu 52,18% din voturi, el devansând-o pe contracandidata sa europeană, Maia Sandu, care a acumulat 47,82%, din sufragii. În al doilea tur de scrutin, Maia Sandu a fost votată cu preponderență în diasporă, unde s-au format cozi uriașe la secțiile de votare, iar mulți dintre moldovenii din străinătate nu au putut să voteze din cauză că nu au fost trimise suficiente buletine de vot.