ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Un grup de susținători români și austrieci ai familiei Barbu a protestat în fața Ambasadei Marii Britanii din Viena, duminică, 30 octombrie.

Ei solicită instituțiilor din România și din Marea Britanie reanalizarea procedurilor prin care doi copii au fost luați de către autoritățile britanice din sânul familiei și dați, întâi, spre îngrijire, apoi, spre adopție, într-un timp foarte scurt, unui cuplu de homosexuali britanici influenți, în 2014. Amintim că toți membrii familiei Barbu sunt cetățeni români și locuiesc la Londra.

Adopția s-a realizat fără ca părinții naturali să mai aibă vreun drept de a-și revedea copiii și fără consultarea familiei  extinse a soților Barbu, așa cum prevede legislația românească.

Astfel, decizia autorităților britanice contravine Convenției cu privire la drepturile copilului, adoptată de Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite, la 20 noiembrie, 1989 și ratificată în România prin legea 18/ 1990. Conform articolului 20, alineatul 3 din lege, se prevede că "În alegerea uneia dintre aceste soluții (de protecție – n.n.) este necesar să se țină seama în mod corespunzător de necesitatea unei anumite continuități in educarea copilului, precum și de originea sa etnică, religioasă, culturală și lingvistică.”

Protestatarii mai atrag atenția că Ambasada Marii Britanii de la Viena dorește să se distanțeze față de aceste demersuri publice pașnice ale cetățenilor români, prin intermediul autorităților austriece.

Astfel, forțele de ordine austriece le-au indicat ferm protestatarilor spațiul pe care să-l ocupe în timpul protestului, în pofida numărului mic de participanți la eveniment: lângă tomberoanele de pe trotuarul de vizavi al ambasadei și chioșcul ofițerului de serviciu.

Mai mult, organizatorii protestului au fost contactați în repetate rânduri de către poliția austriacă pentru a li se aduce la cunoștință faptul că nu pot desfășura protestul, dacă nu au cetățenie austriacă. Cu toate acestea, legislația austriacă precizează că cel puțin unul dintre organizatori să fie cetățean austriac, în cazul organizării unui protest cu participanți străini pe teritoriul Austriei.

Pentru clarificarea legalității protestului, organizatorii au făcut apel la evenimentele organizate anterior în sprijinul familiei Barbu, menționând că s-a respectat de fiecare dată legislația austriacă în vigoare, iar evenimentele s-au desfășurat pașnic, în totalitate.

Protestele de solidaritate cu familia Barbu continuă și în lunile următoare în capitala Austriei. Pe această cale, organizatorii din Viena fac apel la o mai mare implicare din partea autorităților române și britanice în soluționarea cazului, cu respectarea legislației naționale și internaționale, precum și la românii din țară și diaspora, pentru acțiuni comune, în scopul readucerii copiilor Barbu în mijlocul familiei lor sau al familiei extinse.

Florin Barbu și Claudia Racolța sunt doar doi dintre milioanele de români care au plecat în altă țară, crezând că astfel vor avea o viață mai bună. S-au cunoscut în Anglia, s-au îndrăgit, au întemeiat o familie și au fost binecuvântați cu doi copii. Ȋn toamna anului 2013, au apărut discuții între ei și, din cauza certurilor, poliția a sesizat Social Service - Protecția Copilului din Anglia. Românilor li s-a spus atunci că vor ajutați să devină niște părinți mai buni. Părinții perfecți. Iar ei au crezut. Ȋn august 2014, serviciile sociale britanice au informat autoritățile române despre preluarea celor doi copii.Ȋn decembrie 2014, Florin Barbu a pierdut dreptul de a-și vizita copii. Era o oră, o dată pe săptămână. Mamei i-a fost luat acest drept în aprilie 2015, când a putut să-și ia rămas bun de la ei. Atunci, Diana și Andy au fost plasați într-un cuplu de homosexuali, care a făcut apoi cerere pentru a-i adopta. 

.