ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


 
ACTUALIZARE 19:00 Reținut luni de Poliția londoneză, Popoviciu a fost eliberat, după ce a plătit o cauțiune de 200.000 de lire sterline, informează B1 TV. 

Milionarul a fost plasat sub control judiciar și poartă o brățară de localizare.

De asemenea, Popoviciu este obligat să se prezinte, la poliției, de trei ori pe săptămână. 

Decizia de eliberarea nu e definitivă, poate fi atacată de procurorii englezi care reprezintă statul român.

Inițial, Poliția Română a anunțat că Puiu Popoviciu a fost prins și reținut de poliția metropolitană din Londra. Ulterior, polițiștii au transmis că omul de afaceri s-a prezentat singur la poliție, fiind însoțit de avocatul său. 
 
 
ACTUALIZARE 17:00 Ministrul Justiției, Tudorel Toader, spune că „e un lucru bun” că acesta s-a predat.

„Problema extrădării lui Popoviciu o vom aborda ce pe orice altă problemă de extrădare, cu maximă celeritate și pe baza documentației legale necesare. Popoviciu s-a predat autorităților politiei londoneze. Noi nu știm în momentul asta care este mobilul ce l-a determinat să se predea. El putând foarte simplu să urce în avion, să vină acasă să se predea autorităților române. Putea să meargă la ambasadă să spună: «Vreau să intru sub justiția mandatului de arestare». Prin urmare, cu prudență, un termen foarte scurt, trebuie să vedem de ce s-a predat. Dacă s-a predat să intre în puterea mandatului de arestare, azi-mâine agenții Interpol din România pleacă la Londra să-l aducă acasă să-l pună sub puterea mandatului de arestare. Instanțele trimit din oficiu documentația. De ce așteptăm documentația? Dacă cumva s-a predat exact cu scopul contrar, de a rămâne sub protecția autorităților judiciare londoneze, atunci Anglia, țară membră a Uniunii, autoritățile judiciare din Anglia vor judeca mandatul european de arestare și vor decide trimiterea lui în România", a declarat, pentru Mediafax, Tudorel Toader.

„Inculpatul Popoviciu Gabriel a fost reținut în cursul acestei zile, de către London Metropolitan Police. Schimbul de date și informații a avut loc prin CCPI - Biroul Sirene”, precizează IGPR.

În prezent, se derulează procedura legală în astfel de situații.
 
 
Știre inițială

Omul de afaceri Puiu Popoviciu a fost reținut la Londra, anunță Poliția Română. Omul de afaceri a mers la secția de poliție, alături de avocatul său.
 
Surse judiciare au declarat pentru Mediafax că autoritățile din România au obținut informații referitoare la locul în care se afla Gabriel Popoviciu, fiind informați polițiștii din Londra. La rândul lor, aceștia ar fi reușit să ia legătura cu avocatul omului de afaceri, iar ulterior Popoviciu a mers la secția de poliție, alături de apărătorul său.

„Inculpatul Popoviciu Gabriel a fost reținut în cursul acestei zile, de către London Metropolitan Police. Schimbul de date și informații a avut loc prin CCPI - Biroul Sirene", precizează IGPR.

În prezent, se derulează procedura legală în astfel de situații.

Poliția Română a informat Curtea de Apel București și Ministerul Justiției, instituții abilitate să se ocupe de extrădarea celui în cauză.

Puiu Popoviciu, condamnat definitiv, în 2 august, la șapte ani de închisoare în dosarul "Ferma Băneasa" pentru complicitate la abuz în serviciu și dare de mită, a fost dat în urmărire internațională, după ce Curtea de Apel București a admis solicitarea polițiștilor cu privire la eliberarea unui mandat european de arestare pe numele său.

Poliția Capitalei a primit, în seara condamnării omului de afaceri, mandatul de executare a pedepsei cu închisoarea, iar la adresa acestuia din București s-a prezentat o echipă de la Biroul Urmăriri al Poliției, pentru a-l ridica și a-l duce la penitenciar. Întrucât nu a fost găsit la locuința din centrul Capitalei, omul de afaceri a fost dat inițial în urmărire națională.

Avocatul său, Louis Freeh, fost șef al FBI, s-a declarat "profund dezamăgit" de decizia ICCJ în cazul clientului său, apreciind că sentința nu este susținută nici de fapte și nici de legislație.

„Sunt profund dezamăgit de recenta decizie a Înaltei Curți de Casație și Justiție din România în ceea ce privește condamnarea omului de afaceri Gabriel Popoviciu la șapte ani de detenție. Sentința și condamnarea nu sunt susținute nici de fapte, nici de lege", afirmă Freeh într-un comunicat.

El amintește că în iulie 2016 a făcut o analiză a sentinței Curții de Apel București în cazul lui Popoviciu, analiză făcută cu sprijinul unei echipe de foști judecători federali și foști agenți speciali FBI cu experiență, unul dintre ei vorbind fluent limba română.

„Echipa noastră a analizat dovezile prezentate împotriva domnului Popoviciu la proces, inclusiv interceptările conversațiilor sale. Această analiză a constatat numeroase deficiențe de ordin legal și factual în cazul domnului Popoviciu", susține avocatul.

El argumentează că inclusiv principalul martor al acuzării a recunoscut în instanță că nu a primit mită din partea lui Popoviciu, presupusa mită incluzând două sticle de băutură și materiale promoționale, cum ar fi un stilou, agendă și calendare.

„Fostul ministru al Educației, ca și alți martori, au declarat că terenul de la Băneasa nu a fost niciodată proprietate publică, motiv pentru care nu se susține acuzația de abuz în serviciu", mai susține avocatul, precizând că "multe alte deficiențe de ordin factual și legal, incompatibile principiile fundamentale ale statului de drept", au fost menționate în raportul său.

Louis Freeh își exprimă speranța că instanța și autoritățile vor reanaliza acest caz și vor decide că "justiția și statul de drept impun un alt rezultat".