ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele Ucrainei, Petro Poroșenko, a promulgat, luni seară, noua Lege a educației, care limitează predarea în limbile minorităților naționale, liderul ucrainean evidențiind, totuși, necesitatea respectării drepturilor tuturor comunităților etnice, anunță Președinția de la Kiev.

„Aceasta este una dintre cele mai importante reforme", a transmis Petro Poroșenko, observând că legea consolidează rolul limbii ucrainene în procesul educațional.

În replică, fostul șef al ANAF, Sebastian Bodu, consideră că această decizie este una care „îi calcă în picioare pe români”, iar situația din Ucraina în privința implicării rușilor în această țară nu ar trebui să ne mai intereseze. 

„Poroșenko a promulgat legea prin care minoritățile naționale din Ucraina nu mai au dreptul la educație în limba maternă decât la ciclul primar. Ăștia îi calcă în picioare pe români și noi le plângem de milă că ce le fac rușii.”, a scris Sebastian Bodu pe contul său de Facebook.

Președintele României, Klaus Iohannis, a anunțat săptămâna trecută contramandarea vizitei pe care o avea programată în Ucraina din cauza adoptării de către Parlamentul de la Kiev a noii legi a educației. 

„O tematică neplăcută, această evoluție din Ucraina, cu legea educației. Am avut prevăzută o vizită în Ucraina pentru luna octombrie a acestui an, vizită pe care am pregătit-o în mai multe runde de discuții cu președintele Poroșenko, ultima discuție pe această temă am avut-o cu ocazia întâlnirii NATO de la Bruxelles. Am fost foarte, foarte neplăcut surprins de evoluția din Parlamentul Ucrainei care, fără să anunțe partenerii - și suntem partenerii Ucrainei -, a promovat o lege care, după părerea noastră, contravine bunelor intenții reciproce și, practic, această lege, dacă va intra în vigoare, va limita drastic accesul minorităților la educația în limba maternă. Pe noi ne doare acest lucru", a declarat președintele Klaus Iohannis.