ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Drama lui Mihai Cîju a început acum o lună și jumătate. Tânărul de 21 de ani este student la Facultatea de Psihologie din Parma și joacă la echipa italiană de rugby Conad Reggio. Ȋn noaptea de 4/5 decembrie 2016, el a fost victima unui grav accident rutier. 

După un meci cu echipa Lafert San Donà, Mihai a petrecut, alături de câțiva colegi de echipă, în discoteca Bertinelli din Noceto. De acolo, el și un prieten, Umberto Orsenigo, au decis să meargă pe jos către locuința din Parma, relatează Gazeta Românească.

Pe o porțiune de drum deosebit de întunecoasă, un autoturism care circula în același sens de mers cu ei l-a lovit din plin pe Mihai. Starea lui a fost considerată încă de la început deosebit de gravă.

Intervenția lui Orsenigo care, atunci când l-a văzut că nu mai mișcă, a început să-i facă imediat masajul cardiac, repunându-i inima în funcțiune, a fost decisivă. Cîju a fost dus de urgență la spitalul din Parma, și acolo a început bătălia sa cea mai importantă. 

Suferise o gravă hemoragie cerebrală și, săptămâni la rând, el a fost între viață și moarte.
Revenirea lui a trecut prin mai multe etape. Mai întâi a fost în comă indusă, apoi a suferit o intervenție chirurgicală la bazin, însă Mihai nu s-a dat niciodată bătut și a continuat, zi după zi, să fie tot mai bine. Susținut de familie, de colegi și de prieteni, în cele din urmă românul a deschis ochii. După aproape o lună de comă.

La 17 ianuarie, el a fost transferat de la Secția de Neurochirurgie din Parma la Spitalul San Sebastiano din Correggio - Reggio Emilia, Secția de Reabilitare Neurologică. 

Iar veștile sunt bune. „Medicii mi-au spus că nu au văzut niciodată o recuperare atât de rapidă”, le-a declarat Mihai jurnaliștilor italieni. „În mod clar, mă simt mai bine, vreau să mă repun pe picioare și să mă reîntorc la viața mea obișnuită.”

La spitalul din Correggio a ajuns și mama lui Mihai, Daniela Cîju. Ea a dorit încă de la început să le mulțumească tuturor celor care au fost alături de familie și în special de Mihai. „Le mulțumesc din suflet lui Umberto – subliniază mama – și tuturor medicilor și infirmierilor care l-au asistat. Dar și el a fost curajos! Și este atât de dornic să-și revină cât mai curând.”

„Nu știu dacă voi rămâne aici pentru mult timp, au spus că sunt foarte bine și probabil mă vor trimite la Parma curând. Rămân, cât să reîncep să merg”, le-a spus Mihai jurnaliștilor.

„Ne vom ocupa de reabilitare”, confirmă Giovanni Colli, medicul care-l are sub observație pe Mihai Cîju. „Va fi o reabilitare la nivel muscular, bineînțeles cu o recuperare a mersului și bazinului, dar nu numai. Vom face teste la nivel cerebral pentru a ne asigura că nu au existat daune. Obiectivul nostru este acela de a-i reda o viață normală, ca cea de dinainte de accident, însă în mod absolut vrem să fim siguri că totul este bine, înainte de a-l lăsa să plece...”