ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Localitatea Solotvino, sau Slatina în limba română, se află în Ucraina, pe malul drept al râului Tisa, la o distanță de doar un kilometru de Sighetu Marmației. Aici trăiesc aproape 9.000 de suflete, iar 60% dintre locuitori sunt etnici români. 

Luna aceasta, la 10 septembrie, românii din Slatina au trăit o mare bucurie: ceremonia de numire a liceului românesc cu numele poetului Mihai Eminescu. 

Este primul liceu din spațiul ex-sovietic, cu excepția Republicii Moldova, care primește numele marelui nostru poet, o premieră încă singulară, scrie Gazeta de Maramureș. Pe frontispiciul școlii din Ucraina a fost montată și o placă memorială, cu portretul lui Eminescu.

Inaugurarea liceului „Mihai Eminescu” de la Solotvino (Slatina) vine în contrapartidă cu existența liceului ucrainean „Taras Sevcenco” din Sighetu Marmației, care a fost înființat încă din 1997.
 
De ce românii au avut nevoie de aproape douăzeci de ani pentru realizarea acestui gest de reciprocitate, asta nu putem afla, scrie Gazeta de Maramureș, adăugând că numărul românilor din dreapta Tisei este aproximativ egal cu cel al ucrainenilor ce trăiesc la stânga Tisei, în România. 

 
Mai mult, și după două decenii, autoritățile române au avut un rol mai mult decorativ în organizarea acestui eveniment, care a fost posibil doar prin inițiativă privată. Astfel, o firmă din Baia Mare, Taffo SRL, a asigurat toate materialele de construcție necesare reabilitării clădirii acestui liceu, unde copiii români vor învăța carte în limba strămoșească, cea română. O contribuție majoră la realizarea evenimentului au avut-o și Asociația Boema OJT, firma băimăreană Aramis, dar și Adriana Pop, directoarea liceului. 

La ceremonia de dezvelire a plăcii memoriale cu portretul marelui poet au participat personalități române și ucrainene, dar și numeroși localnici din satele românești din dreapta Tisei. Un spectacol folcloric deosebit de emoționant a fost susținut de elevii români din Solotvino, Apșa de Mijloc și Biserica Albă.
 
 

Românii din Ucraina constituie al treilea grup etnic (după ucraineni și ruși) din Ucraina, numărând 409.608 de persoane, adică 0,85% din populația Ucrainei, potrivit recensământului populației din 2001.
Diaspora română locuiește în regiunile limitrofe cu România și Republica Moldova, în regiunile Cernăuți (44,38% din totalul diasporei), Odesa (30,22%), Transcarpatia (7,85%), Mîkolaiv (3,21%), Kirovohrad (2,02%) sau în alte regiuni (12,32%).

Daniel Gheorghe cere lansarea unei ofensive culturale, politice și sociale pentru românii din Ucraina: În anumite regiuni, românii ar trebui să beneficeze de autonomie teritorială