ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Puțină lume știe faptul că Zoltan Dani, viteazul din Serbia, e român. El e singurul militar care a reușit să doboare un avion american invizibil, în timpul războiului din Iugoslavia, fiind considerat erou de război în Serbia.

Acesta a păstrat ca trofeu câteva bucăți din avionul american invizibil pe care l-a doborât în timpul bombardamentelor NATO asupra Iugoslaviei, din 1999.

„Tare serios a fost tot. Nu am știut că este stealth-ul, (n.r. avionul invizibil) până atunci când a căzut”, a povestit Zoltan Dani pentru Digi24.

Zoltan Dani mai păstrează un obiect drag lui: un CD care îl ajută să nu uite limba română. Un mare iubitor al tradițiilor din România, Zoltan spune că și-ar dori ca limba română să fie învățată de cât mai mulți sârbi.

Chiar dacă 20 de ani de școală rusească și o carieră de succes în armata Serbiei au afectat puțin limba română pe care o vorbește Zoltan Dani, acesta nu și-a pierdut dragostea pentru România.

„Aș fi vrut să știu să vorbesc mai bine românește. Îmi place când mă duc în România, că mă simt cum mă duc la altă casă a mea. Mă simt foarte bine. Am fost până la Suceava, Brașov, Timișoara și Deva. Foarte bine mă simt”, spune Zoltan Dani.

Mama viteazului din Serbia, româncă de fel, este mândră de vitejia fiului, dar mai ales de sentimentele lui.

„Nu a avut nici trei ani și a vorbit limba româna, limba ungurească și limba sârba”, a spus aceasta.