ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Mare sărbătoare a românității la Jâtcovița și Golumbăț, unde în perioada 15-18 iulie are loc cea de-a X-a ediție a Festivalului Internațional de Folclor al Românilor din Balcani ,,Joc Românesc”.   

Părintele spiritual al evenimentului este Bogoliub Glișici, „a lu Peroni”, din Jâtcovița (comuna Golumbăț din Timoc), proiectul fiind realizat de Iasmina și Ivița Glișici, împreună cu Lucian Marina din Novi Sad (Voivodina), director artistic al Festivalului.

Agenda celor patru zile este una foarte bogată. Pe lângă spectacolele folclorice, expozițiile de costume naționale și ale meșterilor populari, se va organiza și o consfătuire despre folclor, potrivit www.jurnalromanesc.ro. Astfel, o interesantă comunicare despre ,,FOLCLORUL COPIILOR" va fi prezentată de prof. dr. Cristina PLANJANIN SIMIĆ, la fel cum este de așteptat ca de un interes deosebit să se bucure și comunicare prof. univ. dr. Dorin Lozovanu, președintele Asociației de Geografie și Etnografie ,,EGEA MOLDOVA" din Chișinău, Republica Moldova.
De asemenea, Societatea de Limba Română din Voivodina împreună cu Forumul European pentru Istorie și Cultură - Filiala Serbia, vor organiza în cadrul festivalului un simpozion despre istoria și cultura românilor, iar în colaborare cu Asociația Sandu Timoc, a părinților care vor ca și copiii lor să învețe în limba română, se va organiza și o consfătuire despre învățământul românesc în Timoc.

În mod tradițional, se vor organiza și competițiile ,,CEA MAI BUNĂ BRÂNZĂ", ,,CEA MAI GUSTOASĂ MĂMĂLIGĂ (COLIEȘĂ)", apoi ,,CEA MAI BUNĂ VARZĂ DULCE", ,,CEA MAI BUNĂ CIORBĂ DE PEȘTE", ,,CEA MAI BUNĂ FASOLE", participanții fiind întâmpinați și cu specialități la grătar, purcel la țăruș, sau ciorbă de miel.

Coorganizatorii Festivalului nu vor uita nici de data aceasta să organizeze împreună cu locuitorii Comunității Locale Jâtcovița și Sfânta Slujbă de pomenire a eroilor români care și-au pierdut viața pentru patrie. Slujba va fi oficiată de un sobor de preoți în frunte cu Părintele Protopop Boian Alexandrovici, Protopopiatul ,,DACIA RIPENSIS".

Nu vor lipsi premiile pentru participanții de pe scena deschisă a Festivalului, prilej cu care vor fi recunoscute meritele soliștilor vocali și instrumentiști, formațiilor de dansuri și orchestrelor, apoi cele mai frumoase costume naționale. Bineînțeles, se va acorda și MARELE PREMIU AL FESTIVALUI ,,JOC ROMÂNESC".
Prestigioasa sărbătoare se bucură de sprijinul organizatoric al Societății de limba română din Voivodina, al Asociației Sandu Timoc, al Forumului european pentru istorie și cultură- filiala Serbia, respectiv Comunitatea Locală Jâtcovița cu sprijinul Adunării comunei Golumbăț. Ministerul Afacerilor Externe al României - Departamentul Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni cofinanțează organizarea ediției a X-a a Festivalului Internațional ,,JOC ROMÂNESC".