ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Învățământul este gratuit în România doar pe hârtie. Pentru a învâța, cei 3 milioane de elevi care merg zilnic la școlă trebuie să plătească, fiecare, circa 1.400 lei pe an.

Banii sunt necesari pentru achiziția a diferite lucruri: cretă, săpun lichid, hârtie, fondul clasei sau videoproiector.

Cei mai afectați sunt însă părinții elevilor din ciclul primar, care contribuie, spun ei, la dotarea sălilor de clasă cu tablă, parchet, jaluzele, imprimantă, proiector, cuier sau dulapuri. Mai mult, uneori li se cere să suporte și costurile zugrăvirii sălilor de curs, se arată într-un reportaj difuzat de Digi 24.

Nici preșcolarii nu au alte avantaje. Părinții plătesc hrana celor mici, care variază de la 14 la 17 lei pe zi, plus alte cheltuieli lunare sau anuale. Lunar fiecare copil aduce pahare, șervețele sau dezinfectant. Părinții celor mici sunt nevoiți să cumpere televizoare, DVD-uri sau radio Cd-uri. 

Puțini părinți fac sesizari la Ministerul Educației, de teamă că elevii să nu aibă de suferit.


Din acest motiv, unul din cinci copii români renunță la educație, arată un studiu al organizației Salvați Copiii. Ca să își poată trimite copiii la școală, unii părinți ajung să se împrumute la bancă.

Studiul mai arată că aproape 366.000 de copii cu vârsta între 3 și 17 ani nu urmează nicio formă de învățământ.

Situația este însă diferită în alte tări. În Franța, de exemplu, lista de cheltuieli este gândită în așa fel încât să nu împovăreze bugetul familiei. Mai mult, costurile pentru școală sunt deduse la sfârșit de an, din impozitul plătit de părinți.