ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În ultimii doi ani, Iașul a devenit câmpul de luptă pe care un grup mic, dar determinat de studenți numit Liga Studenților din Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (prescurat LS IAȘI)  a câștigat bătălie după bătălie, dând speranța unei țări întregi că Mișcarea Studențească a înviat.

Spre finalul anilor ’90 și începutul anilor 2000, majoritatea liderilor studențești au fost cooptați fie de aparatul guvernamental, oferindu-li-se posturi in administratie, fie au ajuns lideri ai organizațiilor de tineret ale partidelor politice. Odată cu ocuparea acestor funcții, prin influența pe care o aveau asupra colegilor lor, au îngropat idealurile Mișcării Studențești, transformând organizațiile de studenți în rampe de lansare pentru cariera politică, pepiniere pentru partide și armate de lipitori de afișe.

Dar iată că astăzi asistăm la o înviere a Mișcării Studențești din România!

Organizație de elită, cu un nucleu solid de valori și principii, necontrolată de vreo structura politică sau de alta natură, neafiliată nici uneia dintre cele trei federații studențești naționale, Liga Studenților este singura asociație studențească care apără cu adevărat drepturile studenților și care asigură respectarea legii în centrul universitar ieșean. Doar luna trecută Liga Studenților a obținut de la autoritățile locale reducerea cu 50% a tarifului la transport în comun pentru studenți și elevi, iar în instanță a suspendat alegerile pentru funcțiile de conducere de la universitate pentru încălcarea Legii Educației Naționale. De-a lungul timpului, Liga a sesizat o serie de abuzuri grave ale conducerii universității, printre care și furtul a peste 300.000 de euro din buzunarele studenților.

Politica la universitate

Însă există și unii tineri care luptă mai mult pentru o viitoare carieră politică (în stilul politico-mafiot consacrat până acum), decât pentru binele general al studenților și al societății românești. 

În martie 2014, un cotidian local a scos la iveală modul în care foști lideri ai studenților care au ajuns in PNL, PSD sau alte partide controlează precum păpușarii organizațiile studențești din cea mai veche universitate. După apariția respectivului material, 19 dintre cele 22 de organizații au redactat un memoriu prin care cereau conducerii universității să nu recunoască existența Ligii Studenților și să instituie o formă de persecuție asupra organizației considerate „rebelă”.

De atunci, conducerea universității a lansat o campanie sistematică de identificare, amenințare și pedepsire a membrilor Ligii Studenților în vederea reducerii al tăcere a organizației. Unul dintre motivele invocate a fost că tinerii nu vor să reunțe la stema organizației care-l reprezintă pe Sfântul Gheorghe doborând balaurul, considerată de universitate drept „simbol neadecvat”.

Rectorul Universității, prof. univ. dr. Vasile Ișan, susține că „reprezentanții studenților  trebuie să fie agreați de către noi, adică să respecte toate deciziile conducerii”, calificând membrii Ligii Studenților drept „teroriști”.

Conducerea actuală a Universitătii, dorind probabil să fie înscrisă în cartea recordurilor, a dat în judecată Liga la finele anului 2014, cotestând dreptul la liberă asociere în mediul universitar și dreptul studenților de a recunoaște public că urmează cursurile instituției. 

În ceea ce privește implicarea partidelor politice în această chestiune, surse din cadrul PNL Iași au declarat pentru ActiveNews că „există un acord tacit între organizațiile partidelor politice din Iași în vederea anihilării Ligii Studenților. De la înființare au început să blocheze orice formă de activitate politică la universitate, iar organizațiile noastre au început să piardă teren”, considerându-se că studenții activi din punct de vedere civic, neafiliați unui partid sunt cea mai mare amenințare la adresa existenței clasei politice și a monopolurilor partidelor politice.

Alegerile pentru studenți au fost fraudate

 
Acum două săptămână, mai exact luni, 25 ianuarie, au avut loc alegeri la nivel de universitate în vederea desemnării reprezentanților studenților în structurile de conducere ale universității. Din nefericire, studenții nu au putut să voteze democratic, liber și secret, votul fiind fraudat prin intermediul comisiilor electorale pe facultăți, care au încurajat studenții să voteze în baza unei liste împotriva „studenților rebeli”, spunându-li-se tinerilor că altfel, va fi anulat buletinul de vot.

Lista a fost concepută într-o ordine a încrederii, pe ea regăsindu-se președinți ai unor organizații studențești dar și studenți independenți, neafiliați.

Sursele ActiveNews susțin că în spatele acestei acțiuni se află, Uniunea Studenților din România (USR), una dintre cele trei federații studențești din România.

Prin organizațiile membre, USR ar urmări să își consolideze influența în cea mai veche universitate din țară. În acest sens, acestea au fraudat alegerile pentru reprezentanții studenților în Senatul universității pentru a-și promova proprii candidați.

Una dintre ele, Liga Studenților de la Geografie și Geologie (LSGG), aflată sub patronajul unui deputat, a organizat o adunare generală chiar în timpul programului de vot, unde a fost mutată urna. Membrii organizației au fost puși să voteze după indicațiile conducerii, promițându-li-se că astfel Liga de la Geografie va primi bani și va avea acces mai ușor la proiecte.

 

 

La Filosofie unde activează Liga Studenților de la Facultatea de Filosofie din Iași (LSFI) care a numit comisia de alegeri, urnele nu au fost sigilate iar buletinele de vot nu au fost nici declarate ca număr, nici ștampilate. Aici se află și liderul organizațiilor USR din universitate, studentul la științe politice, președintele LSFI Costel Marian Dalban, protejat unor oameni politici influenți precum senatorul PNL Mihaela Popa sau prorectorul pentru probleme studențești Carmen Mihaela Crețu.

Recent, Costel Marian Dalban a declarat că este în favoarea limitării drepturilor studenților și a acordării de privilegii studenților agreați de conducere (burse și reducere la cazare), susținând demersurile președintelui senatului de la „Cuza” în această direcție, prof. Constantin Rusu. 

Asigurarea voturilor a venit și pe linie religioasă: la Facultatea de Teologie Romano-Catolică studenții au fost îndemnați să voteze lista propusă de USR pe motivul că aceasta s-ar bucura de binecuvântarea episcopului romano-catolic Petru Gherghel, pe când ceilalți candidați ar face parte dintr-o conspirație care urmărește desființarea facultății.

Timp de peste o săptămână, comisia de alegeri la nivel de universitate a refuzat să publice rezultatul scrutinului, candidații susținuți de Uniunea Studenților din România  sărbătorind deja victoria. Cu toate că mai mulți studenți au sesizat neregulile cu privire la desfășurarea alegerilor, Comisia de Contestații a admis doar două dintre ele.

Cine este liderul „teroriștilor” de la Liga Studenților?

Silvian-Emanuel Man (FOTO) este absolvent și masterand al Facultății de Istorie și student al Facultății de Drept din universitatea ieșeană. Premiat de Arhivele Naționale ale României cu titlul „Studentul Anului 2014 în cercetare”, bursier al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc și al Fundației Konrad Adenauer, tânărul s-a evidențiat atât prin activitatea de cercetare istorică, cât și printr-o intensă activitate civică, fiind un promotor al democrației și transparenței în sisemul de învățământ superior românesc. Este singura persoană care a reușit să obțină confirmarea drepturilor studenților în fața instanțelor de judecată din România.

Cu toate acestea, prorectorul pentru probleme studențești prof. dr. Carmen Crețu susține că „Man este o nulitate academică, iar din acest motiv nu este agreat”. Spre deosebire de Marian Dalban care afirmă că și-a dorit din totdeauna să devină deputat și să lucreze în Parlamentul României sub motto-ul „dacă nu noi, atunci nimeni”, Silvian Man mărturisește că a refuzat constant ofertele din partea partidelor: „Studenții ar trebui să vadă partidele politice doar ca parteneri constitutionali de dialog prin intermediul grupurilor parlamentare sau al grupurilor de consilieri locali, când vine vorba de negocierea adoptării unei legi sau a unei hotărâri a autorităților locale.

Am refuzat orice ofertă pentru că cred cu tărie că in primul rand trebuie să fii un cetățean responsabil, fără să fii coleg de drum cu cei care fură și distrug de peste 25 de ani țara! România are nevoie de o uriașă operă de regenerare sufletească și morală care să fie pornită de toate forțele vii ale generației noastre, nu te tineri care își închină libertatea pentru o funcție, începând cu cea de lipitor de afișe! În definitiv, puterea este un mijloc, nu un scop. Cel care urmărește puterea ca scop, va fi ușor corupt de către alții și nu va putea să lupte pentru cei care și-au pus încrederea în el. Politica adevărată nu înseamnă compromis cu orice preț, ci jertfă cu orice preț!”

În 2013, Man a reînființat Liga Studenților din Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (prescurtat LS IAȘI), organizație care a activat în perioada 1989-2001. De atunci, în doar doi ani și jumătate, Liga a stabilit o serie de recorduri și precedente judiciare la nivel național prin care a început o schimbare fundamentală de paradigmă în sistemul de învățământ românesc. Mulți le-au stat împotrivă tinerilor din Ligă, dar n-au reușit să-i doboare, neînțelegând că în sufletele membrilor se află adevărata tărie a organizației: credința nezdruncinată că într-o zi România va învia!