ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Elevii de nota 10 din Timiș au fost premiați de Inspectoratului Școlar Județean. Printre cei 7 copii care au luat nota maximă la Bacalaureat sau la Evaluarea Națională este și Maria Damian. 

Absolventă a Liceului Teoretic Nikolaus Lenau din Timișoara, adolescenta a fost deja admisă la Universitatea din Wurzburg –Julius Maximilians din Germania. Va urma acolo cursurile de la pedagogie primară iar apoi, spune ea, se va întoarce acasă.

„Prin Bacalaureat-ul nemțesc mi s-a deschis poarta de a merge în străinătate și am ales Germania ca și țară de studiu. După studiu și doi ani de practică ce se cer acolo, îmi doresc să intru în sistem, să văd, să aplic metodele propriu-zis pe care le voi învăța acolo, după care vreau să mă întorc în țară, chiar îmi doresc. Consider că trebuie să privesc studiul cu o minte deschisă. Am avut experiența de a învăța în țară și să cunosc sistemul de predare de aici. Îmi doresc să cunosc cum se predă și dincolo, ce metode și oportunități se deschid acolo și cred că pot să învăț și să cresc mult mai mult, având experiența de acolo, după care să vin să dau înapoi ce am primit aici”, a declarat Maria pentru www.sursadevest.ro.
 
Adolescenta știe prea bine cât de mici sunt salariile cadrelor didactice din România, însă ea spune că „trebuie să privim dincolo de partea materială și să ne alegem ceva care să ne bucure în fiecare zi, să avem o pasiune. Fiind învățător, înseamnă mult mai mult decât a sta cu niște copii, înseamnă a le da un start în viață, a planta o sămânță în sufletul lor. Și poate sperăm că va crește ceva acolo, se va forma o floare în interiorul lor”. 

Cum a reușit Maria să fie un elev de nota 10? „Nu a fost un succes dobândit peste noapte”, mărturisește ea. „În spatele succesului au fost ani de muncă, de perseverență și bineînțeles de credință, pentru că dacă nu crezi în tine și în puterea de a reuși ceva, atunci nu vei ajunge unde îți dorești”.

Ȋn Timiș, au luat media 10 la Bacalaureat Christian Daniel Curiac, Maria Damian și Radu-Florian Gherman, toți trei de la Liceul Teoretic Nikolaus Lenau. Ministerul Educației, prin Inspectoratul Școlar Județean Timiș, i-a premiat pe fiecare cu câte 3.000 de lei.
 
Media 10 la Evaluarea Națională au obținut Irina-Lavinia Șoica (Liceul Pedagoogic Carmen Sylva), Viviana Georgiana Tif (Școala nr. 16 Take Ionescu), Maria Diana Popescu (Școala nr. 19 Avram Iancu), Bianca Andreea Teregan (Școala Gimnazială 24), care au fost recompensați de către minister cu câte 1.000 de lei.