ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Cursurile opționale organizate în cadrul grădinițelor de stat vot fi susținute de către educatorii unității de învățământ, nemaifiind posibilă organizarea, în timpul programului, a unor cursuri cu instructori plătiți. Procedura are la bază o măsură luată la nivel național, a precizat Mirabela Amarandei, purtătoarea de cuvânt a Ministerului Educației, pentru HotNews.

"Este o măsură luată la nivel național, aceea că educatorii de la clasă să fie cei care desfășoară, în fapt, orele opționale din programul copiilor de grădiniță. În situația în care există interes și solicitări din partea părinților ar putea fi susținute și cursuri private, dar fără nicio condiționare a acestora, directă sau indirectă. Vorbim însă aici de cursuri care se desfășoară în afara orelor de program prevăzute în planul cadru pentru preșcolar, nicidecum de cele pe care trebuie să le susțină doamnele sau domnii educatori. Iar aici e importantă opțiunea părinților", a declarat Mirabela Amarandei.

O astfel de măsură a fost luată în Timișoara încă din anul școlar 2015-2016, când Inspectoratul Școlar Timiș a interzis organizarea unor cursuri susținute de instructori plătiți, în timpul programului, considerând-o drept ilegală.

În anii școlari anteriori se puteau organiza în timpul programului, la solicitarea părinților, diverse cursuri educative, precum ore de dans sau limbi străine, susținute de instructuri specializați, din afara grădiniței, iar copiii erau înscriși la aceste cursuri în baza semnăturii tutorilor legali.