ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Cei care au făcut avere vânzând tehnologie și mai-mari lumii nu sunt deloc niște fanatici ai tehnologiei când vine vorba de copiii lor. Să vedem de ce!

Când a vizitat filiala bucureșteană a propriei companii, miliardarul Larry Ellison, deținătorul firmei Oracle, care vinde tehnologie pentru baze de date, i-a uimit pe toți așezându-se în open space și notând lucruri cu pixul într-o banală agendă. Apoi a scos din servietă un... roman și – ostentativ sau nu – s-a pus pe citit! Desigur că toată lumea s-ar fi așteptat să-l vadă lucrând de zor pe un notebook sau citind de pe un dispozitiv electronic, dar el nu a făcut așa.

De altfel, cu toate că a făcut miliarde din afacerile cu software și tehnologie, în 2014, el și-a exprimat rezerva față de schimbările pe care prea multă tehnologie le poate aduce în viața oamenilor: „Mă deranjează să văd că azi copiii își petrec ziua jucând jocuri pe calculator. Le preferă jocurilor reale pentru că sunt mai ușoare. În realitatea virtuală toată lumea poate fi (James) LeBron (n.red. - vedetă a baschetului american), ...pe când în realitate numai unul singur este LeBron.” El a mai declarat că, pentru copii, nimic nu se compară cu petrecerea de timp în aer liber.

Copiii lui Steve Jobs NU aveau Ipad

Nici apropiatul și colegul său de industrie, regretatul Steve Jobs, fondatorul mărcii de computere Apple, nu era un fan al tehnologiei în creșterea copiilor. În 2010, el i-a mărturisit unui jurnalist de la New York Times că le limitează copiilor accesul la tehnologie.

La fel și Chris Anderson, fost redactor-șef la revista de IT Wired și apoi director la 3D Robotics, un fabricant de drone. Acesta a declarat, citat tot de New York Times, că regulile stricte impuse propriilor copii în ceea ce privește accesul la tehnologie și Internet i-au făcut pe aceștia să spună despre părinții lor că sunt „fasciști”.

Obama, un fan al lecturii cu copiii

Președintele SUA, Barrack Obama, declara într-un discurs electoral din 2008: „Nu e suficient să îi spui copilului să se descurce bine la școală, iar apoi să-l primești acasă cu televizorul și radioul pornite, fără să îi mai verifici temele și fără nicio carte în casă și să-l lași să joace jocuri video”.
După mult timp petrecut de Obama citindu-le fetelor sale, acestea au deprins lectura și o practică în mod firesc ca pe o alternativă la navigarea pe Internet.
Dar ce știu toți acești oameni, evident de succes și foarte bine educați, încât au ales să ia măsuri atât de drastice în legătură cu accesul copiilor la tehnologie?
Academia Americană de Pediatrie le recomandă părinților să nu își lase copiii de până la doi ani în fața televizorului. Se pare că favorizează dezvoltarea autismului și întârzie procesele de învățare. De altfel, majoritatea părinților cu un nivel înalt de educație limitează drastic accesul la televizor până la vârste mai mari de doi ani.

Învățarea se face cel mai bine prin interacțiune socială

Specialiștii au observat că bebelușii nu învață bine să vorbească privind la televizor sau ascultând radioul, ci interacționând direct cu persoane reale. Într-un studiu din 2003, Patricia K. Kuhl și colaboratorii au constatat că bebelușii au învățat mult mai bine dialectul mandarin al limbii chineze după ce au interacționat cu vorbitori reali decât după ce au ascultat și privit materiale audio-video. Rezultatele arată că mai degrabă conversația și nu ascultarea de povești sau privitul la televizor ajută la dezvoltarea limbajului. Aceasta este valabil și pentru celelalte procese de învățare și cogniție.

Tot mai mulți adolescenți sunt agresați și abuzați online

Mulți le refuză copiilor televizor și computer în cameră, deoarece e foarte greu de controlat tipul de conținut pe care aceștia l-ar putea accesa fără supraveghere parentală.
Pe măsură ce copiii cresc, acest lucru devine tot mai important. Statisticile americane arată că unul din 25 de adolescenți primește mesaje agresive de natură sexuală pe Internet, iar o treime dintre cei cu vârsta între 11 și 15 ani au fost hărțuiți online. Fenomenul se cheamă cyberbullying și este tot mai răspândit în rândurile adolescenților.