ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Joi, 26 noiembrie, a avut loc la Palatul Cotroceni dezbaterea „Educație pentru sănătate” inițiată de Administrația Prezidențială. S-a vorbit despre situația actuală din România, despre igienă și vaccinuri, despre oportunitatea prezenței disciplinei Educație pentru Sănătate în programa școlară.

Președintele Klaus Iohannis a deschis întâlnirea mulțumind tuturor participanților și subliniind autoritatea morală a școlii.

„O conduită preventivă se formează în timp, impactul fiind mai mare atunci când debutează la o vârstă fragedă. Școala are o autoritate morală recunoscută și, de aceea, educația pentru sănătate asigurată prin intermediul acesteia capătă o recunoaștere individuală și socială deosebită. De aceea, îmi exprim convingerea că împreună, depășind barierele de tipul "pe vremea mea", vom găsi soluții eficiente, adecvate vremurilor noastre și contextului plin de provocări în care ne aflăm.”

Alocuțiunile s-au completat constructiv, diferende apărând în problema vaccinurilor, a caracterului opțional al disciplinei Educație pentru Sănătate și în cea a modulului de educație sexuală.

Doamna Liana Stanciu, președintă a Asociației Părinți pentru Ora de Religie, a vorbit despre situația concretă din România.

„Pasiunea pentru sănătatea copilului este pentru mine înainte de orice altceva. S-a vorbit mult despre faptul că părinții sunt cei care poartă o parte din vină. Eu cred că și părinții pot fi educați, mai avem mult de lucru în acest sens.

Asociația Părinți pentru Ora de Religie are filiale în peste 40 de orașe, ocazie cu care am aflat multe situații. La liceul fiicei mele, care este un liceu din mijlocul Bucureștiului, în secolul XXI nu este apă curentă, toaleta este adeseori de nefolosit fiind plină de apă, mirosind urât a clor.

Despre ce vorbim: facem educație pentru sănătate dar nu ne putem spăla pe mâini în secolul XXI, nici măcar în mijlocul Bucureștiului! Am aici un studiu interesant: 9 din 10 români au internet în casă, 7 din 10 români au un smartphone, 4 din 10 români –atenție – au toaleta în curte! Cum facem educație pentru sănătate, aceasta este întrebarea mea!

Vreau să vă spun că toate televiziunile de copii – nu vorbesc de cele generaliste care sunt pline de nulități și obscenități -  sunt pline de reclame la crenvurști, la brânză topită, la margarină. Nu există o televiziune în care să nu existe aceste reclame, difuzate la nesfârșit. Îmi doresc, poate mai mult ca orice mamă, să îmi fie copilul sănătos, nu vreau să mă întorc în timp. Să facem împreună ceva acum.”

Părintele Constantin Necula, președintele Asociației Crucea Albastre din România ce se ocupă printre altele de problema dependenței în rândul tinerilor prin două centre educaționale, a subliniat că educația tânărului depinde esențial de atitudinea părinților.

„Există o tendință ca doamnele după 40 de ani să cheltuie sute de mii de euro ca să aibă copii. Ce uităm noi să le spunem viitoarelor mame este că ceea ce numim anticoncepție poate dăuna la un moment dat fertilității și poate dezangaja din maternitate o femeie. Orice copil se educă cu 20 de ani înainte prin educația părinților săi. Va fi greu să reașezăm înaintea copiilor noștri demnitatea propriului lor corp.

Reprezentanții unor asociații ce desfășoară programe de educație sexuală au precizat că „persoanele care se pronunță trebuie să aibă expertiză, părerile nu pot fi luate în considerare în implementarea unui program de educație sexuală”. Tinerii nu sunt educați sexual și statul trebuie să intervină în această privință, educația sexuală ar trebui să înceapă la copii înainte de a ajunge la vârsta activităților sexuale. S-au adus în discuție necesitatea ca educația să ajute tânărul în descoperirea identității sale sexuale și problema conformismului conținut de rolurile de gen tradiționale.

Asociațiile pro-vita au precizat caracterul incontrolabil al educației sexuale care a avut efecte negative în țări precum Marea Britanie și necesitatea de a respecta dreptul părinților de a asigura copiilor educație în acord cu principiul libertății conștiinței.

Administrația Prezidențială va elabora un raport în urma întâlnirii iar dezbaterea va continua anul viitor.