ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Economistul Bogdan Glăvan se poziționează contra curentului și îi ia apărarea ministrului comunicațiilor, Marius Bostan, după ce acesta a declarat că "părinții ar trebui să simtă că școala nu e gratuită".

Într-o postare pe blogul său, economistul susține că " Educația nu este gratuită și nu poate fi gratuită" și propune un set de măsuri pentru revigorarea sistemului de învățământ din România.

"Educația nu este gratuită și nu poate fi gratuită, la fel cum îngrijirea sănătății nu este gratuită, cum apărarea națională nu este gratuită, cum benzina nu este gratuită. Totul are un preț și este important dacă îl plătești transparent sau pe sub mână. Sistemul „gratuit” pe care îl avem în prezent este de fapt o modalitate de a ne fura singuri căciula, căci plătim indirect, prin taxe, o sumă enormă:


"In 2015, statul (buget general consolidat) a cheltuit pentru fiecare elev sau student aflat în învățământ anteprescolar, învățământ prescolar, învățământ preuniversitar (primar, gimnazial, liceal, special) si învățământ superior (licență, master, cursuri postuniversitare, doctorat și programe postdoctorale) suma de 6165,5 ron.” (Claudiu Nasui)

Mai exact, statul cheltuie în medie cu educația/elev o sumă dublă celei plătite în universitățile „private” pentru un an de studii. Și asta nu e tot. Ca să turnăm sare pe rană, să menționăm că în învățământul școlar părinții cheltuie sume importante, tot așa, off the record, pentru a întreține sălile de clasă, pentru a cumpăra manuale și alte lucruri. Să mai menționăm sumele enorme cheltuie pe meditații, 300 mil. euro anual?! Descoperim că nici nu știm cât de mult ne costă de fapt educația…", scrie el.
 
Continuarea o puteți citi aici.