ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În august 2014 Eugen Martens din Renania era silit să își părăsească soția și copiii pentru a merge la închisoare. Singura sa vină era aceea că a refuzat ca fetița lor să participe la cursurile de educație sexuală prevăzute pentru școala primară. Câteva luni mai târziu poliția a venit să o ridice și pe soția sa.

Din păcate cazul nu este singular. Părinții din Germania ce și-au retras copiii de la ora de educație sexuală au făcut până la 40 de zile închisoare. Nimeni nu i-a ascultat, nu li s-a permis să vorbească sau să protesteze. În Europa care clamează peste tot libertatea și toleranța, părinții ce au încercat să își protejeze copiii au ajuns în închisoare.

Derapaje similare se întâlnesc și în Croația, Marea Britanie dar și în Canada unde în această toamnă 20.000 de copii urmau a fi retrași de către părinți din învățământul public (întrebare: ați văzut la vreun buletin de știri această informație?).

În Croația începând cu clasa a treia programa prevedea exerciții de „atingere” reciprocă iar gradual erau abordate teme precum contracepția, masturbarea, homosexualitatea. Din fericire la presiunea părinților Curtea Constituțională a desființat programul agresiv de sexualizare a copiilor.

Iată că pe 26 noiembrie Administrația Prezidențială a inițiat dezbaterea „Educație pentru sănătate” la care sunt invitați factori decizionali, reprezentanți ai elevilor, studenților și tinerilor, experți în zona politicilor educaționale și de sănătate și reprezentanți ai societății civile. Vor participa de asemenea doamna Liana Stanciu, președintele Asociației Părinți pentru Ora de Religie și părintele Constantin Necula, consilier misionar-pastoral și de imagine al Mitropoliei Ardealului. Întâlnirea va fi deschisă de domnul președinte Klaus Iohannis.

Tema principală a discuțiilor o reprezintă introducerea Educației pentru Sănătate în programa școlară.

Este un motiv de bucurie această dezbatere deși din experiența mea personală dezbaterile în România au fost adeseori doar praf în ochi dacă mă gândesc la cele ocazionate de Forumul Constituțional, Roșia Montană sau #Colectiv.

Din punctul meu de vedere promovarea unei educații pentru sănătate în învățământul românesc nu se poate face decât  protejând clar dreptul  părinților de a asigura copiilor educație în acord cu principiul constituțional al libertății conștiinței (Art. 29, alineat 6).

În acest moment în școlile din România există disciplina opțională de educație pentru sănătate care poate fi promovată și rodată pentru a se ajunge la o formă agreată de copii și părinți.

De la părinte la părinte, având în vedere situațiile înregistrate în Marea Britanie, Germania sau Croația cu această disciplină, cred că cea mai bună variantă este păstrarea „Educației pentru sănătate” în zona de test, sub forma unui opțional, nu poate fi acceptată sub nicio formă obligativitatea unei materii care să conțină module sau cursuri de „educație sexuală”.

Educația în învățământul public trebuie să completeze educația primită în sânul familiei iar părinții să rămână cei care decid dacă aceasta nu le încalcă drepturile și convingerile. Cu atât mai mult cu cât există presiune asupra școlilor din partea unor asociații ce sunt finanțate pentru introducerea în școli a educației sexuale după tiparul celei din Germania .