ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice a lansat în dezbatere publică proiectul Statutului elevului, care reglementează drepturile și obligațiile elevilor din sistemul de învățământ românesc.

Elevii au dreptul la o educație de calitate, într-un mediu care sprijină libertatea de expresie, trebuie să stea cel mult șapte ore pe zi la școală, să primească rezultatele evaluărilor scrise în maximum 15 zile lucrătoare și fie informați despre notele consemnate în catalog, înaintea încheierii situației școlare. Elevii au acces în școală, în timpul programului, fără limitări din partea conducerii precum condiționalitatea de a avea uniformă, potrivit documentului postat pe site-ul Ministerului Educației.

Una dintre noile prevederi se referă la dreptul elevilor de a-și evalua profesorii și după caz, să ceară schimbarea acestora.

Semestrial, elevii din centrele de stat, dar și cele private, vor completa anonim o foaie de evaluare a profesorilor. De asemeni, aceștia ar putea protesta înafara orelor de curs și chiar să ceară schimbarea unui profesor, dacă motivele sunt întemeiate și dacă ideea este susținută de cel puțin două treimi din totalul de elevi ai clasei. Prevederea este cuprinsă în articolul 10.

"Elevii din învățământul secundar superior au dreptul de a solicita schimbarea unui cadru didactic al clasei cu susținerea a două treimi din totalul de elevi ai clasei, printr-o cerere către conducere în care se va prezenta temeiul acțiunii. Solicitarea va fi analizată de către direcțiune;în cazul în care aceasta este justificată, va fi discutată în consiliul clasei, comitetul de părinți și Consiliul de Administrație", se arată în proiect.

Proiectul elaborat cu sprijinul Consiliului Național al Elevilor a fost pus în dezbatere publică până pe data de 4 iulie. Fiecare cetățean își poate exprima opinia trimițând un e-mail dezbateripublice@edu.gov.ro.

Noul Statut al elevului va intra în vigoare la 30 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial.