ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Miercuri, 31 august, în Sala Lapidarium a Muzeului de istorie din București, a avut loc lansarea DVD-ului, Salvatorul bisericilor condamnate, un documentar care prezintă istoria lăcașurilor salvate în perioada comunistă de către inginerul Eugeniu Iordăchescu, prin metoda de translare a monumentelor istorice, informează Basilica.

Cu această ocazie, inginerul Eugeniu Iordăchescu a primit din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel. cea mai înaltă distincție a Bisericii Ortodoxe Române, Crucea Patriarhală pentru mireni.

Distincția i-a fost înmânată de Episcopul Vicar al Arhiepiscopia Bucureștilor, PS Timotei. 

„Biserica arată în mod deosebit recunoștință pentru Domnia sa pentru faptul că prin experiența dumnealui, cu darurile pe care le-a primit de la Dumnezeu și le-a cultivat, a lucrat și a fost și sfetnic pentru trei patriarhi ai României. Domnule inginer, în numele Preafericitului Părinte Patriarh Daniel vă mulțumim pentru osteneala dumneavoastră, pentru ceea ce ați făcut, pentru faptul că dumneavoastră reprezentați pe acei români care țin la istoria lor și care au făcut ce a fost posibil pentru a salva cât s-a mai putut salva. Patriarhul României vă conferă cu acest prilej cea mai înaltă distincție a Patriarhiei Române: «Crucea Patriarhală pentru mireni» ”, a spus Preasfinția Sa.

La rândul său, Eugeniu Iordăchescu, a spus că distincția reprezintă încununarea carierei sale. „Mulțumesc tuturor celor care au vorbit. În acel moment mai dificil, cum era cel din perioada comunistă, nu a fost simplu și a fost o conjunctură deosebită. Să ne ajute Dumnezeu să mai putem face”, a spus Iordăchescu.
 
Despre cum s-a reușit salvarea bisericilor vizate de sistematizarea lui Ceaușescu, puteți citi aici.