ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Mai mulți elevi români vor lua parte la faza finală a competiției spațiale „Astro Pi", organizată de către Agenția Spațială Europeană, iar experimentele lor științifice vor fi puse în aplicare la bordul Stației Spațiale Internaționale informează Ziarul de Iași

Competiția se adresează tuturor elevilor europeni cu vârsta de până la 16 ani, iar în faza finală s-au calificat cinci echipe din România: „MiBus researchers" (Liceul Tehnologic „Mihai Busuioc" din Pașcani), „Astro Vianu Team" și „Star Gazers" (Colegiul Național de Informatică „Tudor Vianu" din București), „Carmen Sylva Astro Pi" (Liceul Teoretic „Carmen Sylva" din Eforie Sud) și „Cosmos Dream" (Liceul Teoretic „Nicolae Bălcescu" din Cluj-Napoca).

Experimentele elevilor români, alături de coduri ale unor echipe din alte 12 țări membre ale Agenției Spațiale Europene (ESA), au fost selectate din peste 180 de candidaturi de către un juriu profesionist din partea ESA și al Fundației „Raspberry Pi", după doua faze preliminare.

Ȋn prima fază, elevii au fost invitați să propună o idee de experiment ce ar putea fi rulat folosind Astro Pi de la bordul Statiei Spațiale Internaționale și senzorii aferenți. În cea de-a doua parte, astronautul Thomas Pesquet, aflat la bordul Stației Spațiale Internaționale, a alocat echipelor selectate o misiune științifică care se va desfășura la bordul ISS, folosind computerul Astro Pi Ed. Pentru a îndeplini obiectivele misiunii, participanții au definit pașii experimentului științific pe care îl vor desfășura și au scris codul necesar pentru operarea Astro Pi, folosind limbajul de programare „Python".

În cadrul departajării echipelor, s-a ținut cont de valoarea științifică, de inovația proiectului, fezabilitatea misiunii în contextul călătoriei pe Stația Spațială Internațională, dar și de claritatea și calitatea codului folosit.

La 15 mai vor fi anunțate rezultatele experimentelor, iar astronautul Thomas Pesquet le va comenta de pe orbită. Datele colectate în spațiu vor fi trimise echipelor participante, care vor analiza rezultatele.