ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE 02.04/23:20.

Bătrâna de 83 de ani, concediată de la grădinița unde a lucrat ca îngrijitoare timp de 40 de ani, după mediatizarea poveștii ei, va fi reangajată. Ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, a anunțat că bunicuța își va recăpăta locul de muncă, iar directoarea care a dat-o afară va fi sancționată, informează Știrile TVR. Deși, inițial, tanti Sofia nu a mai dorit să revină la muncă, fiind afectată emoțional de concedierea subită, până la urmă și-a călcat pe inimă, de dragul copiilor și al anilor frumoși petrecuți printre ei.
 

ACTUALIZARE 02.04/16:35. După ce zilele trecute au concediat-o pe bunicuța de 83 de ani care muncea la Grădinița din Leurda, Gorj, în urma protestelor comunității, autoritățile dau înapoi și o roagă să se întoarcă.

 

„Am luat legătura cu doamna director și i-am recomandat să regândească poziția pe care a avut-o și să ia legătura cu doamna și să facă diligențele necesare pentru reangajare, însemnând fișa medicală și tot ce țin de aceste lucruri. O să facem o comisie de disciplină care să analizeze situația. Vrem să aflăm de ce a fost dată afară și acum se încearcă reangajarea", a spus Marcela Mrejeru, inspector general al Inspectoratului Școlar Județean Gorj.

Bătrâna a declarat inițial că se simte umilită și nu vrea să se mai întoarcă la grădinița și copiii pe care îi iubește foarte mult. „Nu vreau să mă întorc, pentru că s-a întâmplat ce s-a întâmplat. Aș mai fi stat un an sau doi. (...) Să-și bată joc așa de mine... Le mulțumesc părinților, pentru că toți au vrut să mă întorc și să mă plătească ei ca să am grijă de grădiniță, dar eu nu pot să primesc banii lor". După plecare jurnaliștilor, marți, directoarea grădiniței, Camelia Barbu, a vizitat-o însă pe bătrână și-a rugat-o frumos să se întoarcă. De asemenea, directoarea și-a cerut scuze și i-a spus că nu este vinovată de ce s-a întâmplat. Bătrâna Sofia a acceptat până la urmă să se întoarcă la muncă de miercuri.

 


ACTUALIZARE 01.04/21:30 Sofia Chițoran, bătrâna de 83 de ani, angajată ca femeie de serviciu la Grădinița cu Program Normal din Leurda, județul Gorj, a fost concediată, luni, de reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean, care au constatat că vârsta înaintată a femeii nu ar fi compatibilă cu rămânerea în activitate, deși avea contract de muncă de numai două ore pe zi - informează Mediafax.

„Am vorbit cu doamna inspector general, dumneaei știa de situație, săptămâna trecută a fost închis contractul de muncă pe care îl avea doamna, în condiții legale. Dată fiind vârsta înaintată, nu mai putea fi păstrată pe acest post. I s-a închis cartea de muncă, în condiții normale, ca atunci când te pensionezi”, a declarat, corespondentului Mediafax, Georgeta Popescu, purtătorul de cuvânt al IȘJ Gorj.

Sofia Chițoran a fost, până luni, cea mai vârstnică angajată a IȘJ Gorj. De 40 de ani, aceasta își începea programul, în fiecare dimineață, înainte de ora 7.00, iar prima grijă a ei era ca preșcolarii să aibă căldură în clasă. Ca îngrijitoare la grădiniță, cu un contract de 2 ore pe zi, bătrâna primea lunar o remunerație de 400 de lei, care îi completa pensia derizorie de 600 de lei, aferentă muncii agricole prestate în cadrul fostei C.A.P. De la un venit de 1000 de lei lunar, aceasta va rămâne doar cu pensia, adică 60% din cât ar fi primit dacă nu ar fi fost concediată subit.

„A fost concediată și chiar nici la pensie nu i se pune nimic. Motivul ar fi fost vârsta înaintată. Lucra de 40 de ani la grădiniță. Ei îi prindeau bine cei 400 de lei, era un plus la cei șase de la CAP. A lucrat 40 de ani, din 1979 până acum, mai lua și ea 400 de lei. A doua zi a fost concediată, că trebuie să o dea afară, că asta e, că are vârsta înaintată. A muncit 40 de ani degeaba”, a concluzionat  Eugen, fiul Sofiei Chițoran.
 
ȘTIREA INIȚIALĂ:
 
Sofia Chițoran, o bunică de 83 de ani din localitatea Leurda, județul Gorj, este cea mai în vârstă angajată a Inspectoratului Școlar, lucrând ca femeie de serviciu la grădinița din sat, pentru 450 de lei lunar, scrie Mediafax.

Bunica Sofia, așa cum o alintă copiii, își începe programul, în fiecare dimineață, înainte de ora 7.00, iar „prima grijă este ca preșcolarii să aibă căldură în clasă”.

„Dimineața mă trezesc devreme, merg să fac curat la grădiniță, mie mi-au fost dragi copiii tot timpul. Muncesc și acum, pentru că sănătatea îmi permite. Am o pensie de vreo șase milioane (600 lei-n.red) de la CAP, trebuie să am grijă și de copil”, spune Sofia Chițoran.

Potrivit sursei citate, după ce face focul, "bunica Sofia șterge praful de pe scaune și mese, iar după ce pune toate lucrurile la punct se îndreaptă spre casă unde are grijă de fiul ei, care are probleme de sănătăte”. 

„Lucrează la grădiniță de peste 38 de ani, salarizarea dumneaei este în regim forfetar, adică două ore pe zi, încasează 440 de lei. Pe mine m-a impresionat modul în care își face dumneaei activitatea, dăruirea, puterea de muncă. La 83 de ani, nu e atât de simplu să te scoli în fiecare dimineață la ora 04:00, 05:00, 06:00, să faci focul pentru copii, să vii și seara pe timp de iarnă, tot pentru a face focul, acea locație este prevăzută cu o sobă cu lemne. Nu are nicio problemă în acest sens. Spunea că vine cu mare drag, că face acest lucru pentru copii", a declarat, corespondentului Mediafax, Cosmin Morega, viceprimarul municipiului Motru.