ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Exodul tinerilor cu studii superioare a atins cote alarmante, atrage atenția Academia Română în "Strategia de dezvoltare a României în următorii 20 de ani", publicată recent pe site-ul instituției.

Pentru a scădea exodul creierelor, academicienii propun ca absolvenții de facultate care au învățat pe locuri bugetate să muncească în țară pe o perioadă egală cu durata studiilor universitare subvenționate de stat, iar în caz contrar, să restituie banii cheltuiți de stat pentru pregătirea lor.

"Pentru a reduce pierderile de capital uman cu pregătire superioară, prin părăsirea țării, credem că se impune ca orice absolvent de învățământ superior, beneficiar al subvenției de la buget, să fie obligat să lucreze în țară un interval de timp egal cu durata studiilor subvenționate, sau să deconteze cheltuielile cu pregătirea profesională", se arată în strategia de dezvoltare a sistemului de educație românesc în următorii 20 de ani, publicată de Academia Română și preluată de economica.net

O măsura similară a fost aplicată până în 1990. Orice tânăr care părăsea definitiv România era obligat să achite costurile statului cu studiile sale superioare, sumă care se ridica la zeci de mii de lei, în funcție de profil.

Și după 1990 absolvenții instituțiilor cu profil militar au fost obligați să achite contravaloarea studiilor dacă nu rămâneau să lucreze în sistem.

Doar în ultimii 10 ani din România au plecat 36.000 de medici, relevă datele publicate de Ministerul Sănătății.