ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Angela Elena Soare, profesoară de limba și literatura română la Școala gimnazială „Sfântul Andrei” din Mangalia, le-a scris un mesaj emoționant elevilor ei.

„Dragii mei elevi de clasa a VIII-a,

După un examen greu, întotdeauna greu la anii voștri, vreau să vă spun, în calitate de dirigintă și profesoară, o poveste.

Acum… câțiva ani în urmă..., o elevă de vârsta voastră a dat examen de clasa a VIII-a (se numea «admitere» atunci) și a luat 5 la mate. Drept urmare, a fost catalogată «proastă» și a ajuns la «liceul din vale», rușinea urbei. De la matricolă la pantofi, a ajuns de râsul tuturor: vecini, prieteni, rude… Era «din vale», din «locul de rușine», nu luase 10 la mate și nici la română. Notele bune luate după aceea nu au mai contat, nici premiile la olimpiadă sau concursuri… Eleva aceea a muncit din greu pentru admiterea la facultate. Își dorea să devină profesoară… naivități din vremuri comuniste…! Anii au trecut, lumea a uitat… și rudele, și vecinii, și «prietenii»… Eleva aceea a devenit profesoară. Eleva aceea sunt eu.

Dragii mei copii, nu sunteți conturați de note! Știu foarte bine că unora v-a fost foarte frică. Este firesc. Dar visul vostru nu se oprește aici. Ați luat note mici? Continuați să lucrați la voi! Mai aveți de construit și de înțeles lucruri. Gândiți-vă la visele voastre. Poate că aceste vise nu includ nota de la mate sau română. Eu sper ca voi să vă înțelegeți rolul în această lume, mesajul, iubirea. Mi-ar plăcea ca, peste ani, să vă mai amintiți de acel 10 de Crăciun și de 1 Iunie, pe care eu vi le dăruiam în memoria unei fetițe care a crezut mult prea tare în note, atât de tare încât a preferat să moară pentru ele.

Vă rog să deveniți oameni buni, iubitori, frumoși sufletește. Notele nu sunt definiția voastră. Peste ani, vreau să vă văd, fără școală și note, fericiți cu visele voastre… chiar naive… este OK.

Vă iubesc, vă respect și vă îmbrățișez pe toți, fie cu 10, fie fără. Diriga și «profa».”