ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Liceul de Coregrafie "Floria Capsali” a remis un comunicat prin care își exprimă "surprinderea și profunda îngrijorare cu privire la noul plan-cadru de învățâmânt"  ce presupune înlocuirea orelor de specialitate cu discipline de educație sport și tehnnologie.

Ordinul a fost publicat în luna iunie în Monitorul Oficial și a fost semnat de către fostul ministru al Educație, Adrian Curaj.

"Același plan cadru, elimină din programa liceelor de coregrafie, disciplinele pian, dans istoric, dans de caracter, dans românesc și repertoriu. Situația liceelor de coregrafie este extrem de gravă, întrucât acest nou plan-cadru, presupune  reducerea drastică a orelor de specialitate, discipline indispensabile în pregătirea și dezvoltarea artistică în cei 8 ani de studiu, ai viitorilor  balerini ai României, lăsând carențe deosebit de mari în desfășurarea activității lor profesionale, fiind în imposibilitatea de a reuși angajarea într-o instituție de opera și balet, sau într-o companie de balet. Antrenamentul de specialitate efectuat zilnic timp de cel putin 2 ore este important pentru pregătirea fizică și permanentă a musculaturii specifice, motricității si coordonarii miscarilor elevilor, ducând astfel  la consolidarea tehnicii viitorulor balerini. Altfel, cu un antrenament redus musculatura nu se dezvoltă suficient și există riscul unor accidentari (glezne, coloana vertebrala, genunchi sau leziuni musculo-ligamentare)", se arată în comunicatul primit pe adresa redacției.

Conform oficialilor din minister, motivele pentru care s-a recurs la acest gest sunt:
- o precauție, în caz de accidentare majoră a vreunuia dintre elevi, acel posibil "caz nefericit” să se poată înscrie la un alt liceu, școala, fără a fi nevoie de meditații.  
- un alt motiv a fost acela ca statul nu mai poate bugeta o astfel de școală.

Aceste motive  nu au justificare, spun reprezentanții liceului, deoarece nu s-a făcut nici un fel de studiu asupra presupuselor accidentări a elevilor din liceele de coregrafie și nici nu se poate spune că cei care s-au retras, nu au putut  susține examene către alte școli, la standarde înalte. Liceele cu profil coregrafic din țară sunt două la număr, la care adăugăm trei colegii de artă cu secții de coregrafie, toate reprezentând 0,1% din totalul liceelor din țara, deși calitatea și arta nu se negociază și nu se măsoară în procente.

Totodată, profesorii spun că "acest ordin a apărut în Monitorul Oficial, fără ca oamenii de specialitate, profesorii, coregrafii, să fie consultați sau informați și fără nici o notificare internă către Liceele de Coregrafie".