ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Evaluarea Națională devine un examen de care se ține cont în măsură cât mai mare. În acest an, nota de la concursul pe care îl vor susține absolvenții clasei a opta va avea o pondere de 80% la admiterea de la liceu, relatează Digi24.

Un nou an, noi schimbări în Educație. Din această vară, media obținută la Evaluarea Națională va conta în proporție de 80% la admiterea în liceu.

„Inițial procentul era 50% - 50%, apoi era de 75% și de anul acesta de 80%”, spune Marian Banu, purtător de cuvânt ISMB București.

Profesorii spun că această măsură a venit după ce în repetate rânduri s-a observat o diferența majoră între notele obținute de elevi în anii de școală și cele de la Evaluarea Națională.

„Există diferențe, uneori notabile, între media claselor V-VIII și media de la Evaluarea Națională. Foarte rar invers! Deci este clar că ceva trebuie reglat. Ceva trebuie reglat în sensul de a deplasa centrul de greutate pe Evaluarea Națională la un anume moment”, adaugă Marian Banu, purtător de cuvânt ISMB București.

În timp ce multe cadre didactice susțin că acest exament reprezintă cea mai bună metodă pentru că un elev să între la liceul dorit, experții în educație sunt de cu totul altă părere! Ei spun că împărțirea liceelor după preferințe dăunează, atât sistemulul de învățământ, cât și adolescenților.

„În Finlanda diferența dintre școli, în ceea ce privește calitatea nu este deloc mare. Așadar, oriunde ți-ai duce copilul ești sigur că are parte de oportunități educaționale adecvate. În Romnia nu avem asta. Avem câteva licee, unele care au o medie absurdă, din punctul meu de vedere. Adică să ai că ultima medie 9,80...pentru mine este absurd”, afirmă Tincuța Apateanu, consultant educațional.

Și totuși, pe 2 mai, toate unitățile de învățământ - fie că sunt licee sau școli profesionale - sunt obligate să își afișeze ofertele de școlarizare, pe profiluri, domenii și calificări profesionale. Apoi, de la jumătatea aceleiași luni vor fi programate ședințe de instruire cu părinții și elevii

„Sunt modele de subiecte pe site-ul Ministerului Educației și sunt foarte importante pentru că nu diferă structural funadamental de la un al la celălalt și mai recomandăm părinților un lucru: să nu studieze doar subiectele dar și baremul de corectare”, spune Marian Banu, purtător de cuvânt ISMB București.

Profesorii cred că elevii ar trebui să acorde o importanță deosebită acestui examen, care în bună parte le poate schimbă viață.

„Este un examen important în viață pentru că marchează traiectoria viitoare a elevului. Este admiterea în învățământul liceal. Este o etapă importantă în devenirea acestui elev în viață”, precizează Marian Banu, purtător de cuvânt ISMB București.

„Având în vedere că avem un sistem educațional în care învățământul obligatoriu este până în clasa a X-a inclusiv, părerea mea este că până atunci nu ar trebui să existe niciun fel de Evaluare Națională. După încheierea învățământului obligatoriu, da”, afirmă Tincuța Apateanu, consultant educațional.

Anul trecut, la Evaluarea Națională 25% dintre elevi au luat note mai mici de 5, în timp ce notă maximă au obținut-o doar 253 de elevi.