ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ministerul Educației a lansat în dezbatere publică Codul de etică pentru învățământul preuniversitar.

Cadrele didactice sunt obligate să elimine orice activitate care generează corupție, precum fraudarea examenelor;  solicitarea, acceptarea sau colectarea de către personalul didactic a unor sume de bani, cadouri sau prestarea anumitor servicii de interes privat pentru cadrul didactic, în vederea beneficierii de către elevi de tratament preferențial ori sub amenințarea unor sancțiuni,  de orice natură ar fi acestea;  traficul de influență și favoritismul;  oferirea de meditații contra cost, cu proprii elevi, prin constrângere, potrivit proiectului.

În relația cu părinții/tutorii legali, personalul didactic trebuie să respecte, potrivit Codului, următoarele norme de conduită:  stabilirea unei relații de încredere mutuală și a unei comunicări deschise;  confidențialitatea informațiilor și datelor furnizate și a dreptului la viață privată și de familie;  nu acceptă sau impune, în relația cu părinții/tutorii sau susținătorii legali, dobândirea/primirea de bunuri materiale sau sume de bani pentru serviciile educaționale oferite; poate recomanda auxiliare curriculare sau materiale didactice, cu precădere cele deschise și gratuite, fără a impune achiziționarea celor non-gratuite.

Codul prevede că orice persoană implicată în mod direct sau indirect în activitățile din domeniul educațional preuniversitar, care consideră, în mod întemeiat, că este victima sau martorul unui comportament lipsit de etică profesională din partea unei/unor persoane din cadrul personalului didactic, are dreptul de a sesiza Comisia județeană/a municipiului București de etică.

VEZI AICI DOCUMENTUL COMPLET AFLAT ÎN DEZBATERE PUBLICĂ