ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Elevii români s-au întors, duminică seară, de la Olimpiada de Informatică mai bogaţi cu patru medalii: o medalie de aur, două de argint şi una de bronz. La competiţie au participat 84 de tari, iar elevii nostri s-au clasat pe locul al 10-lea. 

Rareş Darius Buhai, proaspăt absolvent al Colegiului Naţional „Liviu Rebreanu" din Bistriţa, a cucerit a patra medalie de aur anul acesta. A urcat încă o treaptă şi a ajuns pe locul II în topul celor mai buni elevi la Informatică din lume.

"Voi merge la facultate, voi studia la Massachusetts Institute of Technology, în SUA, iar după aceea voi lucra în domeniul Informaticii", a spus Rareş Darius Buhai pentru Ştirile TVR.

Printre premianţi se mai numără şi Alexandru VeleaAlexandru Velea, care a cucerit pentru al doilea an consecutiv argintul. 

Cu aceaşi medalie a venit în ţară şi Marius Valentin Hărşan, absolevent al Liceului Internaţional de Informatică din Bucureşti.

"Mă aşteptam să fac mult mai bine. Nu ne-am temut de vreo ţară, dar ţările din Asia sunt foarte bine pregătie şi au luat medalii, ca de obicei", a declarat Marius Valentin Hărşan.

Bronzul a fost câştigat de Andrei Popa, care la anul vrea să vină cu o medalie mai strălucitoare.

"Cel mai dificil la această Olimpiadă au fost subiectele, care au fost nu foarte grele, dar a fost ceva ce nu am mai făcut şi a fost ceva nou pentru mine", a spus Andrei Popa.

Graţie acestui rezultat remarcabil România îşi păstrează poziţia a şasea în clasamentul pe medalii din toate timpurile, cu un palmares de 95 de medalii obţinute.

"Noi am păstrat în totdeauna această tradiţie de a fi în top 10. Am avut ani mai buni - am fost şi pe locul IV, şi pe locul III, cândva şi pe locul I în lume. Nu aş zice că a fost greu, băieţii s-au pregătit bine, s-au pregătit din greu şi a ieşit treaba bună, a declarat coordonatorul Lotului Naţional de Informatică, Adrian Panait.

Ediţia din acest an a Olimpiadei Internaţionale de Informatică s-a desfăşurat la Almaty în Kazahstan, în perioada 26 iulie - 1 august, şi a reunit 324 de competitori din 84 de ţări.