ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În timp ce mulți adolescenți de vârsta lui sunt pasionați de gadgeturi de ultimă generație, tânărul a reușit performanța de a se califica la fazele naționale a patru olimpiade școlare. Și nu vorbim despre materii ușoare. Matematică, fizică, informatică și, atenție, astrofizică. 

Ionuț este elev în clasa a IX-a, la Liceul "I.L. Caragiale", din Moreni, profilul matematică-informatică.

 „Încă de când eram mic mă pasiona felul în care funcționează lucrurile și mă tot uitam la diverse documentare. Tot timpul mi-am dorit să știu mai multe, să descopăr eu anumite lucruri. De-abia dintr-a V-a, a VI-a am putut să aprofundez."

Totul a început în clasa a III-a, când Ionuț a participat la concursul de matematică Euclid. Pasiunea lui avea să fie însă fizica. Prima calificare la Olimpiada Națională a obținut-o în clasa a VI-a, iar un an mai târziu se clasa primul pe țară.

„Vreau să fiu cât mai bun la ceea ce-mi place mie, la fizică și la matematică în principiu și asta mă determină să concurez cu alți elevi de vârsta mea și să fiu printre primii”, spune Ionuț.

„Într-a șaptea deja era capabil să dea bacalaureatul, pentru că între timp învățase și electricitatea. Cred că era singurul care putea să ia 10 la bacalaureat”.

Ionuț a ajuns la a patra calificare la Naționala de Fizică, a treia la cea de Informatică, și prima la Matematică, respectiv Astronomie și Astrofizică. Rezultatele bune nu se obțin însă ușor.

Cât de mult studiază? „Dimineața, la școală, fac șase ore și apoi, după-amiaza, după ce dorm sau mă duc altundeva, să mai fac cu domnul profesor, depinde, patru ore, cinci”.

Toți dascălii sunt mândri de el.

Gabriel Chișulescu - profesor de fizică: „Ionuț se remarca prin faptul că de-abia îi dădeam problema și găsea imediat soluția, adică o rapiditate extraordinară de a găsi răspunsul."

Alexandra Marinescu - director adjunct Liceul "I.L. Caragiale", Moreni, profesor de chimie: „Eu sunt profesor din '96. Din 1996 nu cunosc o performanță de genul acesta. Poate să opteze pentru orice vrea el mai departe. Cu asemenea cunoștințe de științe, fizică, matematică, informatică, astronomie și astrofizică, eu cred că are un orizont foarte larg."

 „Cred că ar trebui să putem face cu toții mult mai mult pentru astfel de copii. Ar trebui să fie motivați financiar, că până la urmă acolo ajungem, mai mult și poate că, plecând de la exemple de astfel de elevi, mulți alți elevi, care sunt și ei inteligenți, ar munci mai mult și ar avea rezultate mai bune.", e de părere Sorinel Dumitrescu, profesor de matematică.

Ionuț provine dintr-o familie modestă, potrivit digi24.ro, cu părinți muncitori, care l-au susținut tot timpul. Nu a fost un copil constrâns să învețe, dar nici nu a fost neglijat.

 „L-am încurajat și l-am mai învățat un lucru: chiar de sunt undeva sus și pot să ajungă, să nu rămână acolo, să nu se îmbete cu apă rece, pentru că viața nu se termină nici la olimpiadă, nici la liceu, viața merge înainte și să fie oameni buni, chiar de vor ajunge undeva, să fie în primul rând oameni, pentru că asta contează", mărturisește mama lui Ionuț, Cristina Savu.